Три часа, след като ГЕРБ събраха медиите в централата си само, за да попитат дали новият началник на Държавен фонд „Земеделие“ Борис Михайлов е бил обвиняем за данъчни престъпления, отговорът дойде от самия него – не само е бил разследван, но и съдът е прекратил досъдебното производство срещу него и прокуратурата се е наложило да плати сериозно обезщетение.

Говорителят на правителството Антон Кутев посочи пред журналисти, че Софийският градски съд е прекратил производството още през април 2008 г. През 2013 г. Михайлов е завел дела срещу прокуратурата и в крайна сметка я е осъдил и през 2015 г. държавното обвинение му е платило 45 000 лв. неустойка.

„Всички тези неща съм сигурен, че колегите от ГЕРБ ги знаят (…) Обвиненията са абсолютно политически зловредия, опитват се, нямайки други инструменти, да накалят когото могат“, коментира Кутев, който показа и документ от съда, че Михайлов е неосъждан.

„През далечната 2004 г. се опитах да намаля корупцията в данъчната система и да я сведа до нула – бях арестуван. Днес, след като се опитвам да намаля корупционните схеми в ДФЗ, ГЕРБ ме атакува и ми нанася репутационна щета. При всички положения, всички дела, които ги спечелих дотук, са ясно доказателство за моята невинност. Ще ми е по-интересно натам някои г-да от ГЕРБ как ще се защитават в съда, защото аз ще си търся правата“, заяви Борис Михайлов.

ГЕРБ само питали

„Никой от нас не е казвал, че този човек трябва да влезе в затвора или че трябва да бъде линчуван (…) Най-нормалната реакция в една демократична страна е опозицията и медиите да се интересуват от биографиите на хората на публични позиции“, обяви Тома Биков на втория пореден извънреден брифинг на ГЕРБ за деня.

Томислав Дончев продължи с въпросите за Михайлов. „Разбрахме, че г-н Михайлов е работил в ложа „Ехнатон“ и фондация „Тамплиер“, в това няма нищо лошо, но аз питам какъв приложим опит има към дейността на ДФЗ“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

И попита: „Откъде се появи г-н Михайлов, кой го доведе, кой го предложи?“.

Макар кратката форма да бе запазена, този път от ГЕРБ дадоха възможност за един журналистически въпрос – за коментар за спряната от съда смяна в ръководството на „Автомагистрали“. „Дори и изчегъртването трябва да се прави законосъобразно“, заяви лаконично Томислав Дончев.