Човек, който или днес оглавява Държавен фонд „Земеделие“, или е адаш на същия, е бил арестуван, обвинен и съден за данъчни престъпления – това се разбра от краткия брифинг на ГЕРБ, които нито дадоха повече подробности, нито оставиха възможност за журналистически въпроси.

Томислав Дончев и Тома Биков разказаха за лице на име Борис Давидов Михайлов – бивш шеф на данъчната служба в „Овча купел“, обвинен през 2004 г. за 15 млн. лв. източено ДДС през фирми с фиктивна дейност, които издавали фактури за неистински внос на стоки, прикриван от вербувани данъчни. Лице със същите имена било обвинено през 2008 г. за данъчни измами с още 6 човека, като твърдението е, че престъпната група е функционирала от 2001 г. до 2004 г.

„Лицето Борис Михайлов е разследвано, арестувано, съдебно за данъчни измами. Същият Борис Михайлов ли е този, който на 10 юни е назначен за изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“?“, запита Томислав Дончев.

Според официалната биография, шефът на ДФЗ Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София и притежава магистърски степени по икономика и право. Посочва се още, че е работил като ревизор в Министерството на финансите, управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото, както и като адвокат по данъчно и наказателно право.

Търсенето през отворени източници не дава лесен отговор на въпроса дали ГЕРБ говорят за него. Факт е, че през 2003 г. настоящият шеф на ДФЗ е бил съсобственик на фирма („ИНДУСТРИАЛКОМЕРС-ВБГ-ГЕШЕВ И СИЕ СД“), тоест вероятно няма как да е бил началник на данъчна служба. Търсенето на актове по делото с обвиняемия за данъчни измами Михайлов през информационните системи на съдилищата към момента не дава резултат, но и двата факта не изключват напълно възможността да говорим за нещо повече от съвпадение на имена.