Неспазването на санкциите по "Магнитски" може да застраши банковата система. За това предупреди управителят на БНБ - Димитър Радев, който беше изслушан в ресорната анкетна комисия в парламента.

САЩ санкционираха Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и фирми свързани с тях. След това българските власти изготвиха още два... разширени списъка на фирми и хора, свързани със санкционираните.

БНБ и търговските банки бяха добре подготвени за подобна ситуация като тази със списъка „Магнитски”. Превантивните мерки, взети далеч преди публикуването на списъка, включваха текстове, които във вътрешните правила на банките, тези текстове бяха еднозначни, че при налагане на санкции от САЩ банките ще се придържат към тези санкции и ще ги прилагат. Неспазването на санкциите може да имат тежки последствия за банковата система. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на изслушване в парламентарната комисия „Магнитски”.

Радев обясни пред депутатите, че кредитите на лицата в двата списъка общо възлизат на 11 милиона и 200 хиляди лева. Главният гуверньор даде пример с латвийска банка, която е била включена в списъка преди три години, защото не се е съобразила с американки санкции към Северна Корея. Впоследствие е обявена в несъстоятелност.

На 13 февруари 2018 г. например САЩ включи в този списък латвийска банка за това, че не спазва американски санкции свързани със Северна Корея. В рамките на 10 дни на 24 февруари 2018 г. банката беше обявена в несъстоятелност. Това е пример за тежки санкции, които не могат да бъдат по възможностите на нашите банки. Това е основната причина да се приемат тези превантивни мерки. Мерките работеха дори преди обявяването на списъка „Магнитски”, а размерът на кредитите и депозитите на засегнатите лица, е незначителен в сравнение с кредитното портфолио на банките. Кредитите на лицата общо в двата списъка възлизат на 11,2 млн. лева като общият размер на кредитите на физическите лица в банковата система са 65 млрд. лева, то е дял от 0,017 %. Привлечените средства от двата списъка са 28 млн. лева, тук делът е 0.029%, обяви Радев. Искам да кажа, че в резултат на приетите превантивни мерки от гледна точка от депозитите и кредитите, няма материален проблем свързан със списъка „Магнитски”. Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не прилага санкциите може да бъде включена в санкционния режим и тогава последствията може да са тежки за цялата банкова система, подчерта Радев.

Разбирам, че става въпрос за юридически и морален казус, но банките не могат да изчакат политически или други действия и не могат да чакат, забавянето може да им струва скъпо, затова са взети и такива мерки, каза още Радев.

По думите му експозициите на банките с пари на санкционираните са много малки към 0,02% и няма голяма опасност за тях.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!