Веднага след като получиха мандата, от „Продължаваме промяната“ го показаха на потенциалните си партньори. За целта поканиха всички партии на среща в Народното събрание с идеята да обсъдят списък с приоритетите пред страната. Как преминаха разговорите и кой се отзова на тях? 

На масата за разговори не седнаха ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. Изненадата този път дойде от БСП, които присъстваха, за да кажат, че няма да подкрепят декларацията с приоритети на ПП.  Социалистите обаче увериха, че са готови на диалог, защото страната се нуждае от редовна власт. Още време за мислене поискаха от „Български възход“, а „Демократична България“ пак обявиха, че са готови да участват в кабинет на малцинството.

Търсенето на подкрепа за кабинет „Денков“ започна с пожелания за здраве, мир и доброта през новата година.

С потенциалните си партньори кандидатът за премиер сподели и връчената от президента папка и уточни, че сега търси подкрепа за списък с приоритети и задачи за страната ни.

„Ние положихме всички усилия да чуем различните гледни точки, да се опитаме да ги съчетаем“, каза Денков.

Приоритети и задачи, заложени в декларацията на ПП
Снимка: bTV

Деклрацията съдържа 4 основни приоритета и задачи за тяхното изпълнение с ясно разписани срокове. В този списък се включва приемането на страната ни в Шенген и еврозоната до края на годината, нови изборни правила с отчитане на протоколите от машините, по-високи минимална работна заплата, пенсии, заплати за лекари, учители, реформа в КПКОНПИ, опция за разследване на главния прокурор, енергийна независимост и осигуряване на доставки на газ.

Девет минути след началото на срещата се чу първият отказ. От БСП обявиха, че имат резерви по някои от приоритетите и затова няма да подкрепят декларацията.

„Беше лансирала формула за правителство на малцинството, формирано от две формации. На нас ни се струва, че една такава формула ще направи един такъв тип правителство зависимо от случайни мнозинства“, каза Кристиан Вигенин от БСП.

Нито „да“, нито „не“ казаха от „Български възход“. Те също не харесват някои от целите и искат време до петък да обсъдят решението си.

„Считаме, че наред с редовно правителство е нужно да бъде излъчено и стабилно парламентарно мнозинство“, каза Александър Николов от „Български възход“.

Така подкрепа дойде само от „Демократична България“.

„Този документ е абсолютно годна програмна основа за формирането на едно отговорно управление“, каза Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

На финала кандидатът за премиер акад. Денков посочи, че диалогът трябва да продължи, защото времето с мандата в ръце изтича.

На среща с депутатите си пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че не е работа на парламента да приема програмите на партиите.

„С една дума техният инат доведе до тук, че отново се връщаме в изходната позиция. Преди месец предложих да се направи подобен документ. Не се прие. Сега, копирайки ни, предлагат същото“, каза Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

От „Възраждане" обясниха пред bTV отсъствието от срещата с позицията, че според тях най-доброто решение са нови избори. ДПС запазиха мълчание.

От „Продължаваме промяната“ ще поискат декларацията да бъде част от седмичната програма на депутатите. Най-вероятно тя ще се обсъжда и гласува в четвъртък. Ако не получи подкрепа в пленарната зала, кандидатът за премиер ще върне мандата незпълнен. За справка ПП, ДБ и „Български възход“ имат общо 85 народни представители.