„Не сме коментирали конкретно персоналния състав на правителството. Първото около, което трябва да се обединим са политиките, целите и принципите. Едва тогава може да се говори за персонален състав“, каза Никола Минчев от „Продължаваме промяната“.

Днес ПП получиха втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, като имат седем дни, за да намерят подкрепа. В своя декларация те са очертали четири основни приоритета: 

  • развитие на конкурентна иновативна икономика,
  • върховенство на закона и гарантиране на националната сигурност
  • преодоляване на социалните неравенства и достъп до качествено здравеопазване и образоване
  • осигуряване на енергийната независимост на България

В предаването „Лице в лице“ Минчев каза, че засега вижда 73-ма депутати, заявили готовност да подкрепят деклрацията на партията. 

„Водещото е съдържанието. В него ние виждаме основни политики и цели, които би трябвало да бъдат припознати от всички отговорни парламентарни сили. Вътре има разписани конкретни мерки. Внесен е законопроект, с който да бъде съставен механизъм за разследване на главния прокурор, законопроект за реформата на КПКОНПИ. Друга конкретна реформа, която сме предвидили е изменение на Висшия съдебен съвет, окончателно разделяне на ВСС на прокурорски и на съдебен съвет“, каза Никола Минчев. 

От разговорите на ПП с партиите днес стана ясно, че БСП няма да подкрепят декларацията. От „Български възход“ пък са казали, че ще помислят, а от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ не са се явили на разговори. Единствената сигурна подкрепа е заявена от ДБ. 

„Конкретните области, в които БСП имат съображения са данъчни, социални и външна политика. За външната политика е повече от ясно, че става въпрос за Украйна, Начинът, по който е записана позицията ни относно войната е такъв, от който не можем да отстъпим. В декларацията пише „възстановяване на мира, на териториалната цялост на Украйна““, обясни Минчев. 

Аргументите на Кристиан Вигенин за отказаната подкрепа са, че ПП всъщност предлагат проекторешение. Лидерът на ГЕРБ пък каза, че не е работа на Народното събрание да взима решения по програмите на другите партии. Никола Минчев обаче каза, че в крайна сметка партията ще внесе декларация.

Ако декларацията им не получи нужната подкрепа в НС, ПП няма да предлагат състав на кабинет.