Съветът за електронни медии (СЕМ) единодушно уволни генералния директор на БНР Светослав Костов.

Причината е безпрецедентното спиране за пет часа на програма „Хоризонт” преди месец.

Снимка: Ладислав Цветков

10 минути - толкова бяха необходими на СЕМ да вземe решението си. След едномесечни скандали и протести съветът се мотивира с допуснати нарушения и липса на отговор защо на 13 септември нямаше сигнал в цялата страна.

Светослав Костов каза, че ще си потърси правата, защото СЕМ не си е свършил работата.

"С решението си днес СЕМ показа, че или е над законите на България, или цели дестабилизация на БНР. Не знам дали от СЕМ са притеснени от резултатите от проверките, които започнаха в радиото и не искат реформите, които бяха залегнали в моята концепция само преди няколко месеца. Най-удобно е сега да се скрият зад флага на борбата за свободата на словото", заяви Костов.

Снимка: Ладислав Цветков

И днес Светослав Костов обясни, че никой никога не му е оказвал влияние, за да свали от ефир журналиста Силвия Великова и че не е спирал програма „Хоризонт”.

"В момента сме в предизборна кампания. Нито един гражданин не трябва да се съмнява в информацията, която получава", коментира председателят на СЕМ София Владимирова.

Снимка: Ладислав Цветков

Паралелно прокуратурата разследва скандала в радиото, като очаква разпечатките от телефонните разговори на Костов и колегите му. До новия конкурс за временен директор на радиото е определен шефът на архива Антон Митов.