Спирането на сигнала на програма „Хоризонт” на БНР, свалянето от ефир на съдебния репортер Силвия Великова и останалите проблеми в националното радио вече са изцяло в полето на прокуратурата и следствието. Има назначени експертизи, разпити и проверки по няколко сюжетни линии.

Това стана ясно от изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров в медийната комисия на парламента.

Тишина в ефира

По отношение на спирането на „Хоризонт” в деня след свалянето на Великова от ефир, обвинител №1 обясни, че според данните от проверката е имало план за профилактика, но, според събраните към момента данни, тя не е изисквала пълно прекъсване на сигнала. По темата са проведени разпити.

В 5:45 ч. на 13 септември дежурният от НУРТС е поискал за последен път потвърждение, че трябва да спре сигнала на „Хоризонт”, тъй като е било ясно, че няма нужда от подобно действие, посочи Цацаров.

За случилото се след това има две версии – на техническия директор Пламен Костов и на генералния Светослав Костов.

Пламен Костов твърди, че на 12 септември началникът му се обадил по телефона и му казал да спре сигнала. Имало и втори разговор, в който получил указание „Продължавай и дръж НУРТС на стендбай”. Светослав Костов твърди, че няма спомен да е звънял на техническия директор в периода 11-13 септември.

Прокуратурата ще проверява обажданията между двамата и ще проведе очна ставка с тях.

Натиск или не

Две са версиите и за твърденията, че Великова е отстранена от ресора си заради външен натиск. Тя обяви публично, че в разговор Светослав Костов ѝ е заявил, че четирима души са му се обаждали с искане тя да не отразява съдебната система около избора на нов главен прокурор. Директорът отрича това да се е случвало.

Отново ще се изискват разпечатки от мобилните оператори, разпитани са сегашни и бивши служители и началници в БНР, а също така ще се прегледат и записите от видеонаблюдението в БНР.

Според наблюдаващия прокурор от Софийската районна прокуратура има данни за престъпление и затова се образува досъдебно производство, стана ясно от думите на главния прокурор.

Не е само това

Сотир Цацаров посочи, че се прави проверка и на финансовото състояние на националното радио, включително – дали има просрочени задължения. Той не можа да направи по-задълбочен коментар, защото данните са пристигнали едва вчера в държавното обвинение.

В някои медии се появи информация за пострадал репортер след прераснал в юмручна схватка скандал в редакцията на „Хоризонт”. Един редактор е оспорил дали да се излъчи репортаж и е имало леко избутване, назначена е съдебно-медицинска експертиза, обясни Сотир Цацаров.

На същите места се появиха и твърдения, че е имало нов опит за провокация със спиране на БНР. Главният прокурор посочи, че от СЕМ са съобщили, че в този случай става дума за планова профилактика.