Бедственото положение остава в сила в четири добрички села - Долина, Одринци, Генерал Колево и Карапелит, и в смолянските Киселчово и Мугла.

Продължава изпускането на водата от язовир „Одринци” с по 5 кубика в секунда и нивото вече се понижава с 6 см на час. Покачило се е обаче нивото на водата, преминаваща през общинския път Златия – Самуилово, но на този етап няма пряка опасност за населението. Все още има наводнени дворове в различни населени места в община Добричка.

В смолянските села бедственото положение остава, защото още не е възстановено нормалното движение към тях. В областта обаче днес се очакват силни валежи – около 40 литра на квадратен метър. Кметовете са предупредени да наблюдават критичните места. Кризисният щаб заседава всеки ден, обхождат се пътищата в общината, където има свлачища или други проблеми, се работи по отстраняването им.

Сложна остава обстановката край Басарбово. Три от дигите по река Русенски Лом са се скъсали и водата е заляла още земеделски земи. Остава затворен пътят към скалния манастир, частично е наводнен и пътят към Иваново. Спряно е и електрозахранването на манастира, тъй като трансформаторът му също е под вода.

В съседните села, през които минава река Русенски Лом, нивото на водата е започнало да спада.

Контролирано се изпускат язовирите на територията на Търговищка област - "Ястребино", "Съединение", "Красноселци" и "Ломци", предвид очакваните валежи. В областта обстановката е спокойна. Въведено е постоянно наблюдение и при промяна на ситуацията има възможност за реакция.

Шести ден продължава търсенето на жената, която се предполага, че е изчезнала край буйните води на река Луда Мара в Петрич на 2 февруари. Издирват се и мъжът и жената, чийто джип падна в река Девинска. Прави се външен оглед на язовир "Цанков камък", тъй като водата е мътна и не се допуска гмуркане на водолази.

Половин България все още се бори с последствията от наводненията през последните дни. Предупредителни кодове са обявени за цялата страна.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите