От БСП поискаха Народното събрание да даде мандат правителството да договори двустранно с руската страна доставка на руската ваксина „Спутник V“ по примера на Унгария, Израел и Словения. 

От левицата напомниха, че сме в последните места по ваксинация и изоставаме включително и от съседни държави.

Лидерът на опозицията Корнелия Нинова предложи да поръчаме руската ваксина заради проблема с доставките и цитира европейския комисар по здравеопазване, че държавите членки имат право да се снабдяват с каквито ваксини преценят.

Управляващите обаче са категорични, че одобрението на качеството, ефикасността и безопасността на ваксините се правят централизирано от европейските институции и след като това стане, имаме готовност да поръчаме и от нея.

От мнозинството в парламента обвиниха Нинова, че лобира за конкретна ваксина и призоваха да се действа единно пред общото предизвикателство – пандемията.
От ГЕРБ изтъкнаха, че в действащото законодателство на Европейския съюз има централизирана процедура по одобрение на лекарства и ваксини, в това число и ваксините срещу COVID-19.

В момента Европейска агенция по лекарствата извършва научни консултации с представители руския производител, обясниха управляващите.

От БСП са категорични, че ако точката не влезе в пленарна зала до края на работата на този парламент, имат готовност да съберат подписи, за да се съберат народните представители извънредно.