Сблъсък между опозиция и управляващи в парламента за мерките в извънредното положение.
Депутатите изслушаха премиера Бойко Борисов за първи път от 13 март.

Това беше вторият опит депутатите да се съберат, след като управляващото мнозинство не събра кворум заради противоепидемичните мерки. Опозицията настоява да се спазва Конституцията с парламентарен контрол върху дейността на правителството и атакува кабинета, че мерките са хаотични и на парче. 

Премиерът Борисов се защити, че правителството се е справило в здравно отношение, след като сме сред последните по заболеваемост и смъртност от коронавирус в Европа. 

Снимка: btvnovinite.bg

Той допълни, че България е на първо място по нисък брой на заболели лица. По думите му това е ясен индикатор колко навременни са били мерките. Според него режимът у нас е либерален, спрямо ограниченията в другите държави.

„Какви са ни мерките – всъщност, понеже са навременни, точни и много добре прецизирани и съобразени с народопсихологията, на практика имаме най-либералните мерки в Европа. Да разхлабваме мерките, но те са толкова разхлабени, че нямат аналог в други държави“, каза Борисов от парламентарната трибуна.

БСП обаче, ги определиха като „хаотични“. Според левицата трябва да се стабилизира икономиката, за да има потребление, а не да се отпускат кредити.

„Произвеждате хаотични решения, които променяте всеки ден, а понякога в рамките на един и същи ден. Всявате страх у хората, за да ги владеете в подчинение. Абдикирахте държавата от задълженията ѝ. Днес казвате, че няма план, защото няма такъв в другите държави“, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Опозицията атакува и схемата „60/40“. Премиерът отвърна, че те се ползват от 101 хил. души и уточни, че новият заем от 10 млрд. лв. още не е теглен. „Разбирам, искате да раздаваме за един месец, след това ще ви питам откъде ще ги съберем тези пари, за да платим пенсия, армия, полиция, лекари“, посочи премиерът.

От ВОЛЯ призоваха Борисов да не съобразява повече с лидера на левицата. От ДПС настояха за масово тестване, защото сме били на последно място по този показател в Европа. Премиерът припомни, че 1 млн. теста са поръчани през Европейската комисия преди месец, но и досега не е доставен нито един.

На излизане премиерът каза, че парламентарното заседание не е довело до нищо и обяви, че се мисли за отпадане на „извънредното положение“, но за запазване на мерките чрез специален закон.