Сблъсъците на протеста снощи срещу правителството и главния прокурор в София привлякоха вниманието на европейските институции – Европейската комисия и Съвета на Европа, към случващото се у нас. 

Реакцията на Европа 

Съветът на Европа призова България да разследва случаите на полицейско насилие срещу журналисти на вчерашните демонстрации. Това стана в специално изявление на комисаря по човешки права Дуня Миятович. 

"Насилието срещу журналисти, особено от страна на държавни служители, противоречи на задължението на държавите да подкрепят свободата на словото и да защитават безопасността на журналистите", се казва в становището.

Комисарят призовава властите да накажат отговорните полицаи и да инструктират органите на реда да осигуряват безопасни условия на представителите на медиите за отразяване на протестите.

Говорителят на Европейската комисия Кристиян Виганд заяви, че ЕК е наясно за протестите в България и продължава да следи ситуацията отблизо. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Винаги ясно сме заявявали, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична страна и ние го подкрепяме.  Макар националните власти да са отговорни за прилагането на законните действия, всяка употреба на сила трябва да се прилага пропорционално на действията на протестиращите“, посочва Виганд 

Агенция „Ройтерс“ също разпространи кадри от размириците в София. 

Безредиците в Триъгълника на властта 

Протестът вчера започна мирно около парламента, който беше обсаден от демонстранти през целия ден. Насилието започна в тъмните часове – 14 часа след началото на недоволството. Малко след 21 ч. снощи мащабът на протеста достигна своя пик. Бомбички полетяха към униформените 30 минути по-късно. 

Снимка: БГНЕС

Част от организаторите на протеста застанаха между хвърлящите бомби и полицията, двама души бяха ранени. Малко след 22 ч. Жандармерията мина в настъпление. В отговор - павета, тръби, бутилки, хранителни продукти и други предмети полетяха към полицаите. 

Снимка: БГНЕС

В този момент се появиха водните оръдия, а полицията започна втората си офанзива. След 23 ч. Жандармерията разцепи протеста на две с плътен кордон. В следващите часове разчисти пл. „Независимост“ и околните улици. Страстите утихнаха час след полунощ.

Снимка: БГНЕС

„Беше маратон от масови безредици. Дойдоха и много хора, чиято единствена цел беше да провокира напрежение“, каза зам.-директорът на СДВР Антон Златанов на извънреден брифинг след края на протеста. 

Падането на блокадите

В 3 ч. след полунощ полиция и Жандармерия обгради блокадата и на Орлов мост. Тентите бяха премахнати. До напрежение не се стигна.

 „След като от нашето видеонаблюдение установихме, че част от тези самоделни устройства са вадят от палатковите лагери, взехме решение и в 3 ч. стартирахме специализирана операция“, уточни директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Снимка: btvnovinite.bg


 
„Това, което снощи беше опитано е в тъмните часове на нощта да допуснат тези екстремни агитки, които да влязат сред протеста и да атакуват полицията. Ние сме тук заради властта и заради Борисов. Не заради полицията“, коментира Арман Бабикян от „Отровното трио“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Така София осъмна без блокади. Днес преди обяд протестиращи отново се опитаха да блокират бул. „Цар Освободител“. Полицията ги изтласка на тротоара след малко повече от час.  

Резултатът ГЕРБ няма да подадат оставка 

Спешна помощ съобщи, че е оказала помощ на 60 ранени, от които 30 полицаи. Арестуваните, по данни на полицията са 126 – от тях 60 с криминално минало.

От ГЕРБ заявиха, че събитията са ги убедили да не подават оставка. „Защото ако това стане, ще значи, че всяко правителство може да бъде свалено от криминалния контингент“, каза Тома Биков от управляващата партия.