„След вчера по никакъв начин не можем да си позволим да обсъждаме въпроса за оставка на правителството. Това означава да подадем оставка след атака на криминалния контингент. Това ще постави в риск всяко следващо българско правителство да бъде свалено по този начин“, каза в „Тази сутрин“ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

По думите му политическата отговорност за снощните ексцесии и вандалски прояви носи президентът Румен Радев, а техническата отговорност е на официалните организатори на протеста от „Отровното трио“.

„В продължение на няколко дни имаше директни призиви от тези хора за насилие, за идване на винкелите и това се случи вчера. „Отровното трио“ превърна протестиращите хора, тези с чисти сърца, във фон и масовка на криминалния контингент, който е пратен там от Васил Божков“, допълни още Биков.

„Г-н Биков не е чул поради причината, че напуснаха парламента какво каза вчера Румен Радев в пленарната зала. А то беше, че не бива да се стига до агресия. Призивът беше за мирен протест. Единственият, който може да носи политическа отговорност за агресията на протеста, е премиерът Бойко Борисов, защото тя е вследствие на неговата упоритост да не подаде оставка“, каза от своя страна Христо Проданов, депутат от „БСП за България“.

„Това, което е най-адекватно да се случи в момента, е оставка и нови избори, за да се види какви са електоралните нагласи на българските граждани“, заяви той.

Напускането на ГЕРБ на пленарната зала вчера Биков обясни с думите, че това е символичен жест, с който показват, че между тях и президента до края на неговия мандат няма да има никакъв диалог.

Според него първата възможност за разрешаването на тази политическа криза ще бъдат президентските избори.

„Имаше такива тези, че хора от БСП ще подпишат и подкрепят предложението за тази Конституция. За да се спре с тези спекулации, на заседание на парламентарната група сме гласували единодушно, че никой няма да я подкрепи“, заяви Проданов.

Според Проданов подкрепа за своя проект ГЕРБ ще намерят във „Воля“. „Спомняте ли си откога на Марешки му е свален имунитета и е с повдигнати обвинения? Като говорим за независима прокуратура. От три години е „на трупчета“, за да изпълнява решенията на Бойко Борисов и властта“, каза депутатът от БСП.