Сблъсъци белязаха националната конференция на ГЕРБ в столицата. Напрежението ескалира в „София Тех Парк“, където присъстваха хиляди активисти на управляващата партия.

Журналистът от „Свободна Европа“ Полина Паунова става пряк свидетел… и потърпевш.

„Като видях че става сблъсък, рефлекс журналистически – започнах да снимам…очевидно някой от тези хора през главата ми изби телефона“, каза пред bTV Паунова.

Броени минути по-късно журналистката е зад загражденията, където се провежда конференцията. Разпознава момчетата, които са избили телефона от ръката ѝ и ги пита защо.

„В момента в който ги попитах защо търсихте прокова единитя каза не съм бил, а другият ми блъсна телефона, видя, че никой не реагира на това и като видях, хвана ми телефона  идва пъти го изхвърли“, разказа още Паунова.

Младежът с маската и шапката, който упорито крие лицето си и избива телефона от ръката на журналистката, всъщност малко по-късно е уловен от камерата на bTV как нанася побой на Нестор, който е протестиращ и е отишъл, за да бъде чут от управляващите. Това става на 20-тата минута от речта на Борисов.

Бит е и Красимир, защото снимал, отново от същата група добре сложени младежи.

Опитахме да разберем кои са биячите. От ГЕРБ заявиха, че това са провокатори. Не били техни симпатизанти, тъй като всички те били с отличителни баджове – лепенки.
От партията не са наемали охрана. Фирмата, която охранява „София тех парк“ е „Боду СОД“.

Потърсихме ги за коментар. Опитите ни да се свържем в някой от ръководството на фирмата останаха без успех.

В края на деня от „София тех парк“ съобщиха: „Лицето, което, видно от видеозаписите участва в конфликта и е представено като охранител, не е представител на охраната, осигурена от София Тех Парк за събитието“.
Служители МВР на конференцицята не е имало. Те са охранявали периметъра около събитието.

От МВР по-късно казаха, че са получили сигнали за множество нарушения на обществения ред.

„Предприети са оперативно- издирвателни действия за установяване на всички участници в инцидентите. Разследването сатава под Софийска районна прокуратура“, уточниха от СДВР.

Асоциацията на европейските журналисти също излезе със своя позиция – до премиера, главния прокурор и председателя на на ЕНП Доналд Туск. Те искат подробности за вътрешната охрана на събитието, инструкциите към охранителите, както и отговор от Борисов за това защо множество делегати стоят безучастно.

„Настояваме да оповестите подробности по какъв начин е осигурена вътрешната охрана на събитието, с какви инструкции са разполагали охранителите и как младите мъже, нападнали журналистката са получили достъп до събитието, защо множество делегати с баджове стоят безучастно и гледат сцената, докато журналисти викат за помощ и настояват за намеса на охраната“, поискаха от АЕЖ.

Асоциацията призовава и за гаранции за обективно разследване.

Днес имаше и още пострадали, дори и от редиците на ГЕРБ.

След като отива да протестира пред конференцията на ГЕРБ, Антони Аврамов е със спукана скула, сцепени устни и охлузвания на лявата ръка.

„А полицията мълчи и стои като статуи – полицията пази ГЕРБ тя не прави нищо друго. Това са мутри“, твърди младият мъж. Аврамов, който вчера в bTV Новините показахме със семейството му на жълтите павета, отрича днес да е провокирал симпатизантите на ГЕРБ, след като е преминал през огражденията.

Представители на ГЕРБ също твърдят, че са пострадали. Някои – от протестиращите.

Колата на Стоян Добрев, кмет на с. Скутаре, е със счупено стъкло.

А от агресивния мъж с медицинска маска и черна шапка е пострадала и пресаташето на земеделското министерство Ася Попова. В близост до сблъсъка, които Ася Попова снима, се забелязва мъж с бяла риза.

От ГЕРБ заявиха, че Георги Темелков е член на партията отдавна. Той се е опитвал да помогне на Попова и да намери служитгелите на охранителната фирма.

В своя позиция ГЕРБ определиха случаите на насилие като „провокация“.

„За съжаление, платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти. Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност“, пише в позицията на партията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!