Глоба от 45 милиона долара за компанията “Нексо” в САЩ. Криптобанката е постигнала споразумение с властите в САЩ. 

В позиция до bTV Антони Тренчев - един от основателите на компанията, заяви "удовлетворени сме, това еднозначно слага край на всички спекулативни твърдения."

В прессъобщение на Комисията на ценни книжа и борсите на САЩ се съобщава обаче, че от компанията са глобени и са се съгласили да платят общо 45 милиона долара глоба и такси. 

Снимка: bTV

Споразумението освен глобата предвижда “Нексо” да прекратят да предлагат на американски инвеститори продукта, за който са санкционирани. 

Проверки на компанията имаше в 10 щата. Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс допълва, че “Нексо” ще платят на щата 1,9 милиона долара за нерегистриране и подвеждане на инвеститорите. Също така ще бъдат забранени от сектора на ценните книжа в Ню Йорк за пет години и трябва да уведомят всичките си инвеститори в САЩ, включително около 3000 нюйоркчани, за да си изтеглят активите си от платформата.

“Нексо”: Това е историческо споразумение

В позицията до bTV от “Нексо” заявяват, че е постигнато "историческо" споразумение с регулаторите в Съединените щати, но не коментират цената му.  

Българската прокуратура обаче също е доволна от резултатите отвъд Океана и подчертава, че работата по досъдебното производство продължава в тясно сътрудничество с чуждестранните партньори.

Основателите на “Нексо” са удовлетворени от решението.

“Уверени сме, че съвсем скоро ще бъде формирана ясна регулаторна рамка в Съединените щати, така че “Нексо” и сходни компании да могат да предлагат все повече добавящи стойност продукти”, каза Коста Кънчев. 

Българската прокуратура обаче поздрави американските регулаторни органи за постигнатия успех. 

“Постигнатото споразумение между “Нексо” и компетентните регулаторни органи на САЩ е показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си пред регулаторните органи, а именно, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите”, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

От прокуратурата ще поискат правна помощ от щатите с цел да се съберат доказателства по българското разследване.  

“Работата по досъдебното производство продължава, като искам да подчертая, че то е в тясно сътрудничество с нашите чуждестранни партньори”, уточни Милева.

От прокуратурата все още не разкриват кои са двете издирвани лица. Двамата основатели обаче са категорични, че с действията на разследващите у нас постигат "немалко от своите политически цели". 

Нескопосаните внушения за "международен" елемент в действията срещу “Нексо”, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни "Ен Ди Ес" ЕООД и нашите над 600 служители в България, като едва ли не по искане на "евроатлантически партньори", са разобличени от неопровержими факти”, добавят от компанията. 

И в Швейцария, където Тренчев и Кънчев регистрират компанията, нямат лиценз за банкова дейност.

За bTV от Българо-швейцарската търговска камара обясниха, че компанията е искала да бъде техен член преди две години, но им е отказано.

“Имаме много строг етичен кодекс и много строги критерии за приемане на членове. Направихме нашето проучване и решихме, че те не отговарят на критериите да бъдат членове на нашата камара. Една организация, когато се нарича банка трябва да има лиценз - те нямат в Швейцария”, каза председателят на Българо-швейцарската търговска камара Бони Бонев.

“Нексо” изпращат писмо и до депутатите от новата парламентарна комисия, която беше създадена, за да изясни връзките на политици с компанията. В него те изразяват готовност да съдейства, но призовават темата да не се политизира. 

На първото заседание на комисията стана ясно, че представители на “Нексо” са присъствали на среща в Министерство на финансите за търсене на възможност за разплащане с криптовалута в националната система. Изпратен е бил от Българската финтех асоциация.

За изслушване в комисията ще бъдат поканени представители на “Нексо”, прокуратурата, разузнаване и контраразузнаване, ако до тогава парламентът не бъде разпуснат.

По репортажа работиха Гергана Венкова и Теодора Трифонова.