Две сестри с тежки психични заболявания са в затруднено положение. Съседите им от столичния квартал „Младост 4” се обърнаха към bTV с молба за съдействие.

Надя и Мария остават съвсем сами след като умират родителите им и няма кой да се грижи за тях.

Живущите в блока са се обърнали към социални грижи, откъдето са направили проверка, но според хората - само отчитат дейност. 

Когато са били млади, двете сестри са били напълно нормални деца. Работили са при баща си. След като са настъпили съкращенията обаче, нещо в тях се е отключило и заболяването се е проявило в пълна сила, разказа Ирена, една от съседките.

Преди година двете остават сами, майка им получава инсулт, а бащата умира малко по-късно. Сестрите много тежко преживяват смъртта на родителите си.

Шест месеца след смъртта на бащата, те изпадат в тежка криза и са настанени в болницата в Курило, разказа домоуправителят на входа Мими Борисова и допълни, че двете са в много тежко физическо състояние. Половин година по-късно са изписани от болницата без имат телкове.

От социални грижи са посещавали сестрите и са им казвали да ядат супички и че ще се оправят.

В момента едната е неподвижна, другата е трудноподвижна, получават кризи, но не се съгласяват да постъпят в дом.

Веселин Тарльовски, представител на социални грижи, заяви, че като лица с увреждания двете жени получават месечни добавки. По думите му към момента те се водят дееспособни граждани и могат да отговарят за действията си.

Те трябва писмено да изразят желание да бъдат настанени в специализирана институция, а те са заявили, че не желаят, допълни Тарльовски. Няма такъв социален работник, който във всеки един момент да отговаря за тях, каза още представителят на службата.