Сръбското правителство не е взимало решение за издигане на ограда по границата с България. Това съобщават от българското Министерство на външните работи, по повод информация в сръбски медии.

Публикациите по темата повдигат въпроса дали границата с България ще е новата цел на сръбското правителство за строеж на ограда. По подобие на на дългото 147 км телено препятствие, изграждано сега между Сърбия и Северна Македония, където се отчита наплив на мигранти.

„Сърбия имаше един пик преди две седмици – почти до 500 случая на ден беше стигнало и това е част от причината Сърбия да е много внимателна към преминаващите. Това е обяснение за пред хората защо има такъв голям пик с COVID-19. Винаги, когато чужденецът може да бъде обвинен, това е по-лесно.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Отговорът на външното ни министерство – Сърбия нито е вземала решение за ограда с България, нито се извършват дейности по подготовката за такова съоръжение. „В разговорите на нашите дипломати беше подчертано, че границата на България със Сърбия се охранява изключително стриктно от страна на Граничната полиция на Република България като външна граница на ЕС“, се допълва в официалната позиция.

„Не мога да си представя, че някой може да тръгне да прави ограда с България, без да съобщи на българската страна, без консултации. Тези неща не се правят така между съседи“, уточни Весела Чернева.

По време на извънредното положение в Сърбия беше приета наредба, в която се допуска за предотвратяване на разпространението на COVID-19, както и на незаконното преминаване на държавната граница, временното изземване на имоти на граничната линия между Сърбия и България.

Снимка: btvnovinite.bg

Такава мярка не е била прилагана спрямо имоти по границата с България, а единствено със Северна Македония, съобщават от външното ни министерство.