С правителствено постановление Сърбия временно ще може да използва частни и държавни имоти по границата на страната с България за издигането на телена ограда, която да ограничава нелегалното влизане в страната. Решението е част от пакет мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в западната ни съседка, съобщава агенция „Танюг“.

От два месеца подобно съоръжение се изгражда по границата със Северна Македония. Оградата в държавните имоти беше издигната, но именно заради липсата на постановление работата в частните терени се наложи да спре.

Новото постановление, цитирано от агенцията, дава възможност за подобна дейност и по границата с България.

Телената мрежа ще може да остане на мястото си до 3 години. Собствениците на имотите ще бъдат обезщетени.

От средата на месеца Сърбия иска актуален PCR тест, за да допусне българи на своя територия през граничните пунктове.

Стара идея, нов повод

Темата с оградата не е нова, като според някои наблюдатели в момента се дава нов тласък на инициатива на Белград още от времето на миграционната криза през 2015 г.

Европейският съюз отрече изграждането на телена ограда по границата между Сърбия и Северна Македония да е част от договор с Белград, съобщава БГНЕС. По-рано председателят на община Прешево Шкиприм Арифи заяви пред "Свободна Европа", че изграждането на оградата било част от споразумение с ЕС.

Говорителят на ЕС Ана Писонеро заяви, че 100-те милиона евро, предоставени на Белград не включват „поставянето на огради, както неправилно беше съобщено, и не е част от нито едно споразумение с ЕС”.