Сръбското правителство не е вземало решение за изграждане на ограда по границата с България, а ако започне обсъждането на подобно съоръжение, нашата страна ще бъде уведомена. Това са подчертали сръбският посланик у нас и началникът на кабинета на премиера на западната ни съседка в отговор на официални запитвания на Министерството на външните работи.

Не се извършват и дейности по подготовката за такова съоръжение. 

От вчера в сръбските медии се тиражира информация, че е било прието правителствено постановление, което позволява на властите в Белград да изградят телена ограда по границите на страната със Северна Македония и България. Цитираната цел е ограничаване на нелегалната имиграция по време на пандемията от коронавирус.

В същото време по границата със Северна Македония дейностите по изграждане на оградата вече са в ход. По време на извънредното положение в Сърбия беше приета наредба, в която се допуска - за предотвратяване на разпространението на COVID-19, както и на незаконното преминаване на държавната граница, временното изземване на имоти на граничната линия между Сърбия и България.

Подобна мярка не е била прилагана спрямо имоти по границата с България, а единствено със Северна Македония, съобщават още от външното ни министерство.

ЕС официално отрече споразуменията ѝ с Белград по линия на бежанците да предвиждат поставянето на подобно съоръжение.

Посланикът за специални поръчения Иван Петков е разговарял със сръбския посланик в София Желко Йович, който е заявил, че нито правителството му не е вземало решение за издигане на ограда по границата с България, нито се извършват дейности по подготовката за такова съоръжение, пишат от МВнР.

Посланикът на България в Република Сърбия Радко Влайков е провел разговор с Милош Попович, началник на кабинета на сръбския министър-председател Ана Бърнабич. Той е потвърдил, че подобно решение за България няма и София ще бъде уведомена предварително, ако в бъдеще се обсъжда такова.