Само през първите 4 месеца на 2023 г. са установени над 600 души, които са шофирали след употреба на алкохол или наркотични вещества, показват данните на пътна полиция.

Столичната община дарява на МВР 200 бързи теста за наркотици като превантивна мярка в навечерието на баловете.

Това заяви председателят на СОС Георги Георгиев по време на събитие, част от кампанията "С бистър ум зад волана".

Целта е да се напомни на младите хора колко е важно да се шофира в трезво състояние и без употреба на наркотични вещества, както изисква законът и тяхната собствена безопасност. На полигона на НСА "Васил Левски" се проведе демонстрация на алкоочила, замерване на бързина на реакциите, тестване на алкохолно съдържание чрез еднократни тестове и автоматичен газанализатор, както и демонстрации за челен удар и симулатор за преобръщане при рисково превозване на абитуриенти.

„От началото на годината до края на април в София са заловени 314 шофьори, употребили наркотични вещества, 370 са шофьорите зад волана след употреба на алкохол, хванати от екипите на пътна полиция. Изключително тревожна е тенденцията затова ние взехме решение и даряваме 200 бързи теста за наркотици на МВР като една от поредните мерки. По отношение на сигурността, ние се радваме на дванадесетокласните и им пожелаваме много успехи. Имат право да празнуват, но нека това не става в нарушение на правилата“, коментира председател на СОС Георги Георгиев.

Той призова абитуриентите да се вслушват в думите на футболиста Димитър Барбатов. Вчера той отправи поредно послание към тях от ефира на bTV.