Преди малко повече от два месеца в ефира на bTV футболната звезда и рекордьор по голове с националния отбор - Димитър Бербатов отправи изключително силно и въздействащо послание към младите хора. В емоционалната си реч към подрастващите той говори за нещата, които биха могли да направят "готини" младежите и за грешките, които могат да допуснат.

Месеци по-късно футболната легенда се сблъска с опасната еуфория на абитуриент - надвиснал от отворения прозорец на автомобил - стиснал в ръка балон, пълен с райски газ.

Световноизветсният футболист взе отношение към видяното с коментар в Инстаграм, в което се вижда как той се обръща към младежа с многократно запитване защо е извън колата.

„В тази ситуация 7-8 минути наблюдавах момчетата в колата, карахме зад тях. Очаквах, че в някакъв момент излязлото момче ще се прибере. Виждах как колата преминава през различни неравности и подскача. Момчето можеше да изпадне от нея, а след това друга кола да премине през него. След това не страдаш само ти, страда човекът, който те е возил, и твоето семейство. Трябваше да предприема някакви мерки, за да се опитам да покажа, че това не е правилно. За такива подобни келешлъци, милост нямам. С младите момчета си говоря по-грубо“, коментира пред bTV Димитър Бербатов.

„Аз изпълних това, което трябваше да направя, защото ако впоследствие се стигне до трагедия от този инцидент, а аз съм преминал оттам, без да кажа каквото и да било, после ще съжалявам, че не съм го направил. След това мислех какво съм казал. Може би трябва да се извиня на всички родители на деца, защото ако отново видя нещо подобно, ще реагирам по същия начин. Хората, които всеки ден протестират на бул. „Сливница“, страдат заради такива неща. На пътя никой не е сам. Нещата, които говоря, важат и за моето дете. Ако то някой ден се държи така, бих искал някой да му направи забележка“, посочи футболистът.

„Като баща аз се сблъсквам с абсолютно същите проблеми с децата си като останалите родители. Преминавам през същите неща на непослушание, бунтуват се срещу всичко, правят неща, които не трябва, правят грешки. Когато говоря тези неща, се обръщам и към моите деца, използвайки националния ефир“, сподели Бербатов.

„Не мисля, че се справям на 100% в родителството. Аз също съм ходил и съм се притеснявал, говорил съм с други родители, защото детето ми е направило грешка. Говоря с децата си вкъщи, но не винаги ме чуват. Всеки родител говори с децата си за добро. Знам всички номера на поколението, всички сме били там. Когато искаме да им го кажем и да ги предпазим, те не ни чуват, искат да си го изживеят и после да кажат, че си бил прав. Но някои грешки са непоправими“, каза още той.

„Младежите са ме гледали по телевизията и ме имат като близък и приятел. И аз съм, опитвам се да ги водя с пример. Когато има случаи, в които трябва да подходя малко по-остро и директно, го правя. Всичко е в ръцете на средата, в която децата се развиват. Тя ги променя“, заяви спортистът.

„Момчето, на което направих забележка, може би е талантливо в своята област. Фондацията ми е зад децата, за да ги бута в правилната посока. Помагаме и даваме пример. Надявам се момчетата и девойките да имат планове за живота си след баловете. Когато се събудиш на следващата сутрин, трябва да имаш план за живота си.

Наркотичните вещества трябва да бъдат премахнати от навиците на младите хора. Знам, че това е много трудно. Когато младежите са в такава среда, те искат да пробват, да видят какво е. Но понякога един път е достатъчно, за да се хванеш на хорото и да не можеш да излезеш. Цигари, наркотици, наргилета, алкохол… Трябва да им говорим и да даваме пример. Трябва да се опитваме да променяме средата, в която децата растат“, посочи Бербатов.

Футболистът коментира и възможността за нов легитимен конгрес за президент на БФС. Още по темата вижте тук: