Само по bTV – осъдиха прокуратурата заради шесторното убийство в Нови Искър.

Причината е, че извършителят Росен Ангелов трябвало да лежи в затвора за блудство с дете в нощта на престъплението. От обвинението трябва да платят над 240 000 лева обезщетение на майката на една от жертвите – 18-годишния Боби.

Росен Ангелов извърши шесторното убийство на 31 декември преди пет години. Според Софийския градски съд тогава той е трябвало да е в затвора за блудство с 11-годишно дете.

Години наред обаче прокурорът по делото, според съда, не направил нищо ефикасно, с което Ангелов да бъде открит и отведен в затвора. Той останал на свобода и така се стигнало до убийството. А майката на Боби казва, че живее трудно, с мъка, а обезщетението не й носи утеха.

31 декември 2017 година. 18-годишният Боби казва на майка си, че ще посрещне Нова година при съученик, но всъщност е в дома на приятелката си Нанси, със семейството й в Нови Искър. Вечерта спира да си вдига телефона.

- Какво се е случило? Какво знаете?
- Че са застреляни всичките.
- Защо?
- Казаха, че Росен Ангелов бил любовник на Кети и той ги е застрелял, каза Стефана Елисаветова, майка на убития Боби.

Тялото на Кети, майка на Нанси, е открито в кладенец. Останалите пет тела – в различни стаи в къщата на семейството в Нови Искър.

- Как се живее пет години по този начин?
- Трудно. С мъка. Нямам друго дете. От работа вкъщи и това е. Вдигам пулс 200, сърцебиене имам, не спя по цели нощи, главата ме боли постоянно.

Миналия петък Софийският градски съд излиза с решение – на майката на Боби да бъде изплатено обезщетение за неимуществени вреди от 160 000 лева, с лихвите – малко над 242 000 лева. Мотивите – Росен Ангелов бил осъден на 8 години затвор за блудство.

Прокурорът по делото Валентин Кирилов, вместо да осигури привеждане на присъдата в изпълнение, в продължение на години извършвал "еднотипни и неефективни действия". По точно – давал указания за Ангелов да се търси на адрес, който отдавна напуснал, и да се беседва с негови близки, които нямали контакт с него, пише още в решението на съда.

„Прост прочит на доказателствата – може да се види, че са разменяни едни бланкетни писма, прокурорът не си е вършил работата и в резултат на това невършене на работата има шесторно убийство. Това за мен е престъпление по служба“, заяви Николай Димитров, адвокат на Стефана Елисаветова.

Затова семейството на Боби ще подаде сигнал за действията на прокурор Кирилов до Върховната касационна прокуратура.

„Това е човешки живот, никоя сума не е достатъчна, на мен детето не могат да ми го върнат. Утеха ще ми донесе, когато прокурорът, който не си е свършил работата преди 9 години, влезе в затвора. Тогава мога да кажа, че имам някаква утеха“, заяви Стефана Елисаветова.

Потърсихме прокурор Валентин Кирилов за коментар, но той отказа да разговаря с екипа на bTV.

От прокуратурата запазиха мълчание, тъй като решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.