Повече захар, по-малко какао и добавено палмово масло –това на практика съдържат най- разпространените шоколади в търговската мрежа у нас според „Активни потребители”.
Само 2 от 27 тествани марки отговарят на изискването за шоколад на Европейския съюз – а именно да има над 35% обща какаова маса. Останалите 25 могат да се считат за млечен шоколад. Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината.
„Установяваме стремеж към икономисване на какао, а какаото е най-важната съставка в шоколада, тя е и най-скъпата разбира се. Неслучайно европейското законодателство е установило минимална норма от 35 %, обясни Богомил Николов от „Активни потребители”.
Вижте тестваните марки в таблицата в края на текста!
Анализът на етикетите в проучваните продукти показва изключително високо съдържание на въглехидрати, показва проучването на "Активни потребители". При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%.
Основните изводи от изследването на „Активни потребители” са, че в търговската мрежа не се продава шоколад отговарящ на критериите на ЕС, а млечен шоколад, отличаващ се с понижено съдържание на какао. Няма нито една марка произведена по оригинална технология от шоколадов ликьор.
При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологичната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е 492 (сорбитан тристеарат).
В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 се прибавя лешникова паста без това да е отбелязано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което представлява риск за алергичните потребители. При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна/палмова мазнина, която трябва да е до 5% (критерий на ЕС).
В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите, въпреки предупрежденията за наличие на такива.
На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса.
Търговска марка | Производител | Тегло в грама | Компонентен състав1 | Хранителна информация за 100 гр.2 | Сертификати3/ |
Млечен шоколад | Монделийз България ЕООД, София |
100 | Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, палмово масло*, дехидрирана млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант | Въглхид-61 Захари-60 Белтъци-5,4 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 25% какаово вещество
|
Млечен шоколад с пълнеж от млечен крем с вкус на шампанско | Суислион ООД, Босна и Херцеговина |
80 | Шоколад 68%: Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (18%), какаова маса, соев лецитин, сорбитан тристеарат (Е492), полиглицерол полирицинолеат (Е476),* ароматизант Пълнеж 32%: Захар, палмово масло, обезмаслено мляко на прах (15%), суроватка на прах, соев лецитин | Въглхид-55 Захари-53 Белтъци-6 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 33% какаово вещество |
Своге млечен шоколад | Монделийз България ЕООД, София | 90 | Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, палмова/ший мазнина, млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант | Въглхид-60 Захари-59 Белтъци-5,6 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 25% какаова маса |
Alpine milk lait | Монделийз България ЕООД, София | 85 | Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, лешникова паста, ароматизант | Въглхид-59 Захари-58 Белтъци-6,3 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 30% какаова маса Нечетлив етикет! |
Alpine milk snack format | Монделийз България ЕООД, София | 45 | Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, лешникова паста, ароматизант | Въглхид-59 Захари-59 Белтъци-6,2 | - Cocoa life
*Нетипични компоненти;
Претенция за 27% какаова маса |
Alpinella milk chocolate | Terravita Sp. zo. o. Познан, Полша | 90 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, палмова мазнина*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант | Въглхид-61 Захари-60 Белтъци-5,8 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 25% какаова маса
|
Beyond Time Belgian chocolate | The Belgian chocolate group, NV, Белгия | 100 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах,, какаова маса, лактоза*, соев лецитин, ароматизант | Въглхид-56,6 Захари-55,4 Белтъци-5,5 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 32,5% какаово вещество |
Choklad ljus Milk chocolate | Произведено за IKEA | 100 | Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, млечна мазнина, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, ароматизант | Въглхид-61 Захари-60 Белтъци-5,8 | - UTZ
*Нетипични компоненти; Претенция за 30% какаово вещество На руски език е– 25%! |
Delices de Belgique | Delices de Belgique, Herentals, Белгия | 100 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, суроватка на прах, лецитин, ароматизант | Въглхид-56,6 Захари-55,4 Белтъци-5,9 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 32,5% какаова маса |
Fine carre Milk chocolate | Произведено за Lidl | 200 | Захар, какаово масло, суха сметана (16%), какаова маса, пълно маслено мляко на прах (5%), суроватка на прах, слънчогледов лецитин, ароматизант | Въглхид-52,7 Захари-51,8 Белтъци-6,2 | - UTZ - FSC
Претенция за 33% какаова маса |
Ion break | ИОН АД, Гърция |
85 | Захар, мляко на прах, какаово масло, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, соев лецитин, ароматизант- ванилия | Въглхид-54,3 Захари-46,5 Белтъци-9,2 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 30% какаова маса |
J.D.Gross, Milk chocolate | Lidl Stiftung, Germany |
125 | Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант | Въглхид-50,4 Захари-49,4 Белтъци-7,3 | - Fairtrade - FSC
Претенция за 32% какаова маса |
Leona Cream bar | Ил Трейдинг, София, Произход- Македония | 75 | Захар, палмова мазнина*, суроватка на прах, какаова маса (7%), соево брашно*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476) | Въглхид-59,5 Захари-55,8 Белтъци-3 | *Нетипични компоненти |
Lindor Lait milch | Инкофудс ООД, Казичене | 100 | Захар, растителни мазнини*, какаово масло, какаова маса, пълно маслено мляко на прах, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант | Въглхид-44 Захари-60 Белтъци-4,6 | - Cocoa
*Нетипични компоненти;
Претенция за 31% какаова маса |
Lindt | Линдт/Шпрунгли, Швейцария | 100 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант | Въглхид-57 Захари-56 Белтъци-6,5 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 31% какаова маса |
LZ аериран млечен шоколад | Нестле България АД | 35 | Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, слънчогледов лецитин, ароматизант- ванилия | Въглхид-54,7 Захари-53,7 Белтъци-8,6 |
Претенция за 31% какаова маса |
Merci | August Storck KG, Berlin, Германия |
100 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах (23,5), какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия | Въглхид-50,6 Захари-49,8 Белтъци-7,1 |
Претенция за 32% какаова маса |
Milka Alpine milk | Монделийз България ЕООД, София |
100 | Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазн., соев лецитин, лешникова паста*, ароматизант | Въглхид-59 Захари-58 Белтъци-6,3 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 30% какаова маса |
Pergale milk chocolate
| AB Vilniaus Pergale, Литва | 93 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант | Въглхид-58 Захари-56 Белтъци-8,8 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 27% какаова маса |
Ritter sport Alpine milk chocolate | Alfred Ritter GmbH, Germany | 100 | Захар, пълно маслено мляко на прах (20%), какаово масло, какаова маса, лешникова паста*, соев лецитин | Въглхид-54 Захари-53 Белтъци-8,2 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 30% какаова маса |
Ritter sport Cocoa selection | Alfred Ritter GmbH, Germany | 100 | Какаова маса, захар, какао масло, пълномаслено мляко на прах | Въглхид-35 Захари-33 Белтъци-8,5 | Претенция за 55% какаова маса
Произход от Гана |
Ritter sport Fine milk chocolate | Alfred Ritter GmbH, Germany | 100 | Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (21%), какаова маса, соев лецитин | Въглхид-48 Захари-47 Белтъци-7,3 | Претенция за 35% какаова маса |
Roshen, Milk Bubble | Рошен България ЕООД, София | 80 | Захар, какао, какао масло, мляко на прах, млечна мазн., палмово масло*, масла от ший и илипе*, соев лецитин, ароматизант | Въглхид-55,5 Захари-54,2 Белтъци-7,0 | *Нетипични компоненти;
Претенция за 26% какаова маса |
Schogetten Alpine milk chocolate | Ludwig Schokolade GmbH, Germany | 100 | Захар, какао масло, сметана на прах (13%), какао, мляко на прах (5,4%), сметана мазн., соев лецитин, ароматизант | Въглхид-55 Захари-55 Белтъци-5,4 | Претенция за 30% какаова маса |
Schogetten Alpine milk chocolate wih hazelnuts | Ludwig Schokolade GmbH, Germany | 100 | Захар, какао масло, сметана на прах, лешници (10%), какао, мляко на прах, сметана мазн., соев лецитин, ароматизант | Въглхид-50 Захари-50 Белтъци-6,4 | Претенция за 30% какаова маса |
Terravita milk chocolate | Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша | 100 | Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, соев лецитин, ароматизант- ванилия | Въглхид-59 Захари-59 Белтъци-5,5 |
Претенция за 30% какаова маса |
Wesotych Swiat Terravita | Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша | 90 | Захар, какаово масло, какаова маса пълномаслено мляко на прах, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия | Въглхид-58 Захари-57 Белтъци-4,3 |
Претенция за 32% какаова маса |
Забележки: |