Съюзът на съдиите се обяви против начина на гласуване за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Позицията идва дни след разследване на bTV по темата.

„Съюзът на съдиите в България счита, че изборите за членове на ВСС от квотата на съдиите, прокурорите и следователите трябва да се извършват чрез хартиена бюлетина или чрез машинно гласуване по същия начин както се извършват изборите за органите на местното самоуправление, за народните представители и за представителите в Европейския парламент. Съдебните органи са органи на власт и изборът на техните членове би трябвало да се провежда по същия ред както избора на остналите органи на власт – не съществува нито житейска, нито правна логика органите на съдебната власт да се избират по различен начин. Наред с това машинното гласуване е най-икономически съобразеното, тъй като то вече се провежда в изборния процес в страната и не налага ново техническо оборудване“, гласи становище на УС на Съюза на съдиите.

Целия текст може да видите тук:

Последните избори за ВСС са през юни миналата година. От съдийските среди са избрани шестима членове. За тях са имали право да гласуват всички 2200 съдии в страната. Вотът се случва по два начина – от Съдебната палата с хартиени бюлетини, или електронно – от компютър или телефон.

В разследването на bTV ви представихме магистрати, които се съмняват в манипулации на изборите заради възможността за електронно гласуване.

Цялото разследване на Марин Николов може да гледате във видеото: