Отоци в областта на главата, кръвонасядания по гръдния кош "с изразена болкова симптоматика в същата област", по рамото и бедрото, множество охлузвания по цялото тяло.

Това са само част от констатираните от съдебен лекар в Александровска болница травми на студента по право в Хага Евгени Марчев малко след напрежението на протеста на 10 юли. Тогава Марчев беше сред арестуваните за 24 часа.

В клипове, заснети от свидетели, се вижда влачене на младеж към колоните на Министерския съвет и нанасяне на удари от страна на служители на реда. Това провокира обществено възмущение и проверка на МВР, чиито резултати се очаква да бъдат оповестени следващата седмица.

Снимка: btvnovinite.bg

Марчев, който се разпозна в част от кадрите, е бил откаран от ареста в „Пирогов“. От болницата тогава съобщиха, че младежът е настанен в неврохирургията с комоцио.

В петък Евгени Марчев разказа пред bTV, че при ескалацията на напрежението е бил издърпан от полицаи от протеста, а след това удрян, без да ги е провокирал.

"Не съм очаквал, че ще бъда задържан. Не съм докосвал полицаи, нито съм хвърлял нещо по тях. Те ме хващат за ръката и ме издърпват назад. При издърпването вече един от полицаите ме хваща за гърба и ме хвърля по този начин назад, аз падам настрани. Ритници в тялото, областта на бъбреците, на гърба, на краката. Аз се свих да предпазя главата си”, разказа Марчев пред камерата на bTV.

Според съдебномедицинското удостоверение "травматичните увреждания са получени в резултат от действието на твърди тъпи предмети по механизма на удар с или върху такива" и могат  да се получат по времето и начина, по който ги описва Марчев.

"Причинили са му временно разстройство на здравето, неопасно за живота", пише още в заключението на лекаря от Клиниката по съдебна медицина и деонтология в Александровска болница.

Какво се случи зад колоните – чуйте разказ от първо лице на още един от задържаните на протеста на 10 юли в предаването „120 минути“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!