Сигнали за полицейско насилие на протеста снощи. Български студент в Хага в момента се намира в “Пирогов” с комоцио и травми.

От полицията обясниха, че униформени се проверяват за превишени права.
В същото време и в техните редици има трима сериозно пострадали.

Полицаи дърпат и влачат младеж при колоните на Mинистреския съвет. Скандалното видео в социалните мрежи предизвика гнева на стотици. 

Кошмарна нощ за родителите на 21-годишния студент по право в Хага Евгени Марчев. Часове наред издирват сина си. Откриват го в Трето районно. Майка му моли да го види за малко, тъй като е лекар.

„Първите думи на сина ми бяха: Мамо не можеш да си представиш колко са ни били… губих съзнание на три пъти… Лицето беше оттекло. Гадеше му се“, разказва майката на студента от Хага.

Настояват за линейка. Пристига едва сутринта. В „Пирогов“ установяват комоцио. Евгени владее три езика, тренира бокс и плуване и интересите му са далеч от улични сбивания и агитки. 

„Той бил в първите редици и почнали да ги бутат отзад и те са поели негативите. Каза: Татко те ме пребиха има синини“, споделя Евгени Марчев, баща на пострадалия. 

С комоцио в „Пирогов“ след протестите е настанен и още един млад мъж.

„Разговарях с Балтов… при един такъв сблъсък, няма печеливши, попаднали са просто в ситуацията“, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

От полицейско насилие се оплаква и Живко Джамяров. Стоял встрани на протеста заради пандемията. Категоричен е, че сред множеството е имало провокатори. 

„Когато приближихме, тук на кордона бях на 2 метра и започнах да ги питам защо не спират провокаторите, при което бях напсуван на майка и ми беше казал: Изчезвай. Свалям си маската, давам личната карта и когато си дадох личната карта, се нахвърлиха върху мен, заградиха се, по-натам да ме блъскат в кръг. Скриваха друг техен колега, който ме дърпаха за паласките и с юмрук ме удряше. Казваха: сега ще видиш какво ще се случи“, казва Живко.

Униформените са били инструктирани да не използват сила срещу демонстрантите, казаха от МВР. Трима от полицаите са ранени. И те са видели провокатори.

„До последно държахме да нямаме никакво оборудване. За да не се нагнетява напрежение между нас и протестиращите. А реално протестиращите срещу нас бяха жени и деца, млади хора - дошли, които не търсеха насилие, но имаше групи - доста добре видимо от наша страна, които търсеха насилие… Търсеха конфронтация и в момента, в който, как да кажем, ескалира това напрежение, ние бяхме длъжни да упражним насилие“, заяви Кирил Петков, СПС.

„Изведнъж почнаха към нас да летят някакви предмети, води, стъклени бутилки. Счупени са ми пръстите. Пострадах, докато опитвахме да осигурим изтеглянето на автобусите“, споделя Троян Златков, СПС.

Аз също пострадах – бях ударен от стъклена бутилка. Дори виждах човека, който ми хвърли тази бутилка, но до последно държахме да не настъпваме, да няма наранени хора. Почнаха бутилки да хвърлят, със спрей ни напръскаха“, каза Илия Гърков, Специализирани сили към СДВР.

От МВР очакват напрежение и сблъсъци на протестите и тази вечер.