Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане, в който ще бъдат вписани имената на двете му майки.

Административният съд София-град взе решение днес, което отменя отказа на Столичната община да издаде документи на детето.

През 2015 г. българката Калина се запознава с британката Джейн. Двете имат сключен брак в Гибралтар. Дъщеря им Сара е родена в Испания през 2019 г. след асистирана репродукция.

Оттогава три държави отказват гражданство – Испания, защото нито една от двете майки не е испанка, Великобритания – защото Джейн е родена в Гибралтар, който е задморска британска територия, и България – защото родителите на са мъж и жена. 

По нашите закони дете има право на български акт за раждане и съответно гражданство, ако един от родителите му е българин.

Делото пред Административния съд беше образувано по жалба на българската майка, след като Съдът на ЕС задължи България да издаде документ за раждане на детето.

Решението на Административният съд София-град може да се обжалва.

В момента в актовете за раждане в България пише „майка и баща“. 

„Този формуляр трябва да бъде променен. Как ще стане това, зависи от съответната администрация. Тук трябва да бъдат намесени както общинската администрация, така и министерствата на правосъдието и на регионалното развитие”, коментира пред bTV адвокат Деница Любенова, която представлява в съда майките на Сара. 

Според нея решението на съда означава, че бебето вече няма да е „заложник на българската администрация“.