Мярката „Запази ме” ще продължи да действа за периода на новите ограничителни мерки. 75 % от осигурителния доход ще бъде платен на хората в неплатен отпуск. Това съобщи на брифинг в Добрич социалния министър Деница Сачева.

Що се отнася до програмата „Родители в заетост”, тя също продължава своето действие и който желае може да се възползва от нея в Агенцията по заетостта, допълни Сачева.

По тази мярка в Бюрата по труда могат да бъдат наети безработни роднини или хора, които имат съответните качества и са избрани от родителите да бъдат детегледачи. Те ще получат една минимална заплата заедно с осигуровките към нея.

Изчакваме заповедта на здравния министър и след това веднага ще издам заповед, в която ще бъдат включени всички икономически дейности, които са затворени, добави още Сачева.

Хората, които ще излязат в неплатен отпуск в следващите 10 дни ще бъдат със запазени осигурителни права. Със законодателните промени 90 дни неплатен отпуск заради заповед на държавен орган се считат за осигурителен стаж и няма да има проблем за тези хора при бъдещо пенсиониране, обясни социалният министър

Сачева обяви, че продължават и мерките 60/40 и 80/20, които могат да бъдат използвани от работодателите, където има частично затваряне, какъвто е случаят с хотелите.

Кандидатстването ще става, след края на март, като изтече  срока (на мерките) и ще започне в началото на месец април, за да могат да бъдат изплатени до 15 април.

На този етап други социални мерки не се обсъждат, каза Сачева.

Част от бизнеса се обяви против поредното затваряне, което се налага дни след като започна отново да работи. Засегнатите браншове не вярват, че няма да се стигне до удължаване на 10 дневната забрана.

"Имаме три искания към държавата. Финансова подкрепа на държавата е необходима сега по "Запази ме", казва Аксения Баева, зам-председател на Българска ритейл асоциация.

"Никога не съм се ръководил от това дали всички ще ни харесват или обратното. Изборите идват и си отиват. Здравето на хората за нас винаги е на първо място, дори да понесем политическа щета от нашите опоненти. Не може все едни и същи бизнеси да са поставени под стрес, защото накрая ще бъдат унищожени", заяви премиерът Бойко Борисов. 

  • Близо 350 нови случая на COVID-19 у нас
  • На база секвенираните проби: „Делта“ вариантът на COVID-19 преобладава у нас
  • Кацаров: България жертва възрастните, грешки са стрували над 10 000 живота
  • От 29 юли нови правила за влизане в България от държави в „червената зона“ за COVID-19
  • Поправена компютърна грешка вдигна напълно ваксинираните с близо 137 хил. за ден
  • 193 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Д-р Симидчиев: Почти сигурно от септември у нас ще има нова COVID вълна
  • Четири района у нас са с по-голям ръст на броя на заразените с COVID-19
  • В „жълтата зона“: Препълнени с туристи плажове увеличиха нивото на COVID риск у нас
  • 54 нови случая на COVID-19 у нас