От 23 април започна предварителната продажба на билети за влаковете за настоящите празнични дни. Обичайният срок за купуване на билети в аванс е 5 дни, но за да няма претоварени композиции, пълни с правостоящи пътници, бе въведен новият срок от 15 дни.

От БДЖ отчитат и повишен интерес към купуването на билети онлайн, там предварителната продажба започва 30 дни преди пътуването.

Кирилка Стоянова не е успяла да си вземе билет по-рано. „Надявам се да има място в правостоящите. Не бях планирала да пътувам и просто така стана”, заяви тя.  

Според новите правила правостоящите в купейните вагони на бързите влакове не може да са повече от 20 души, а в безкупейните – повече от 10.

От БДЖ отчитат повишен брой предварително купени билети. „Да, вече имаме резултати. В момента е по-спокойно пътуването на пътниците, и касиерките са по-спокойни, че няма да има проблем”, заяви Галина Колева, началник на билетните касиери на Централна гара.

Промяната дойде след кошмарното пътуване на много хора по Великден. Във влака София – Варна имаше десетки правостоящи. Днес хората с предварително купени билети са спокойни.

„Друг път съм пътувала, обаче навън в коридора, а сега запазеното място е сигурно”, коментира Цветанка Бинева.

Проблем обаче имаха пътуващите от Пловдив за Варна. Заради ремонт на жп трасето в участък от пътя хората се извозват с микробуси. Въпреки че запазените места за ранния влак от София през Карлово до Бургас свършиха преди ден, проблеми днес не е имало.

Информация за изчерпаните места има на билетните каси, съобщава се по високоговорителната уредба на гарата и се публикува в сайта на БДЖ. Важно е хората, които и ще се прибират с влак, да си вземат запазени места за връщане по-рано, защото все още не може да се купува двупосочен билет със запазено място за конкретен влак.