Както вече ви съобщихме, по празниците с влак по натоварените трасета вече ще се пътува само с предварителна резервация. Ограниченията бяха въведени след Великден, за да не се стига до претъпкани вагони в последния момент и предстоящият Гергьовден е първият празник, за който те се прилагат. Билетите за този период са в продажба от тази сутрин.

Снимка: bTV

Това, което направихме, е да създадем предварителна организация, за да може хората, които желаят да пътуват и да планират по-рано пътуването си, да могат да си закупят билети със запазено място. Такава продажба стартираме от днес за празниците. Ще могат да се купуват билети със запазено място за всички бързи влакове от всички каси на гарите и от жп бюрата в градовете, а за определени влакове – и през сайта, каза Милена Ценова от „БДЖ – Пътнически превози“.

Снимка: bTV

Със задължително запазено място ще се пътува по определени направления, по които сме прогнозирали, че се очаква повишен пътникопоток на база минали години, добави тя.

Правостоящи пътници има, когато пътуването не се планира, затова се обръщаме с молба към клиентите да планират по-отрано, за да можем да следим ефективно как се запълват влаковете и да могат да се вземат нужните мерки, обясни тя.

Снимка: bTV

Ще бъде използван целия наличен изправен подвижен състав, увери тя.

Правостоящи ще има, но до 20 души в копейните вагони и до 10 в безкопейните, добави Ценова. На техните билети ще пише, че са без места.

Достъпът за влаковете няма да бъде ограничаван и всеки, който се качи без билет ще бъде таксуван във влака на по-висока цена.

Вижте повече във видеото: