С влак за Гергьовден ще се пътува само с предварителна резервация. Ограниченията се въвеждат, за да не се стига до претъпкани вагони в последния момент.

Ако планирате пътуване с влак за Гергьовден по най-натоварените линии от София до Пловдив, Бургас, Варна или Видин, задължително си вземете билет предварително – със запазено място срещу 50 стотинки допълнително. Целта е да не се повтаря ситуацията с препълнените вагони от Великден.

В последния ден от великденските празници влакът от Пловдив, композиран само с три вагона, пристигна претъпкан във Варна. Един от пътниците тогава беше и Ваня Гинчева.

„Хората бяха гневни, защото си бяха взели билети за първа класа, а нямаше къде да седнат, трябваше да са прави. За много хора това беше кошмарно наистина”, разказа тогава тя. 

Жената пътува няколко пъти в месеца с пловдивския влак от Варна до Стара Загора. Ще ползва услугите на БДЖ и за майските празници, но смята, че нововъведенията не са домислени.

„Добре, да решим, че всички ще дойдем един път до гарата и ще си вземем билета предварително или онлайн. Но как да процедират хората, на които им се случва да пътуват внезапно”, пита Ваня.

Според нея много по-добре би било просто да има повече вагони по най-използваните линии и напливът на пътници в празнични дни да бъде предварително предвиждан. От БДЖ обясниха, че допълнителни вагони ще има, а целта на предварителните резервации е и да планират по-добре разпределението им. За правостоящите ще има ограничения – до 20 души във вагоните с купета и до 10 души в мотрисите.

„Всички хора без запазено място ще бъдат предупреждавани на касата, че билетите са изчерпани, за да знаят, когато вземат решението, дали да пътуват или не”, обясни Милена Ценова, маркетинг и продажби в БДЖ „Пътнически превози”.

А още преди да започне предпразничната продажба на билети зрители сигнализираха за опашки пред гишетата.

Предварителната продажба на билетите за майските празници започва от понеделник.