Безплатно пътуване с влак из Европа! Кампания на Европейския съюз предлага на 20 хиляди младежи карта за едномесечна обиколка на държави от стария континент.

Възможността да обиколят Европа ще имат над 270 младежи от България. Изискванията да имат навършени 18 години, да освободят максимум един месец в периода 1 август до 31 януари догодина.

Приключението за Валентин Терзиев продължава няколко дни в три европейски държави. Крайна дестинация – Италия.

„Влакът беше станал нашият дом. Пътувайки, ти не знаеш къде ще спиш, какво ще ядеш, просто е коктейл от тези неща”, разказа младежът.

В безплатното пътуване с влак верен спътник му е Милена Янкова. Запознават се само дни преди да отпътуват: „Научих се на много неща, станах по-отговорна. Ако има как – пътувайте с приятел, значително по-спокойно и по-забавно е, някак си отговорностите са споделени”.

Пътува се само във втора класа.

За да кандидатстват, младежите трябва да отговорят на няколко въпроса, свързани с Европа на сайта на Европейски младежки портал.

„Kомисията оценява желанието на младия човек да пътува, къде иска да отиде, има изискване да отиде в поне една държава, която не е негова собствена, така че да се запознае с нови хора”, обясни Христо Христов, който е зам.-ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Одобрените участници ще пътуват самостоятелно или в група до 5 души. Класирането с победителите ще бъде публикуван през юни.