Протестите срещу кабинета "Орешарски" навлязоха в третата си седмица. Недоволните се събраха на пл. Независимост, носейки традиционния „наръч” на протестиращия – тромби, свирки, плакати и дори вувузели.

Гражданите скандираха„Оставка” и „Мафия”, развяваха българския флаг. В района има засилено полицейското присъствие, както и метални заграждение около сградата на Министерски съвет. Един от протестиращите коментира пред bTV, че протестите са показали своята добронамереност и липсата на желание да упражнят сила. Друг добави, че кабинетът няма подкрепата дори и на собствените си избиратели и има нужда от тези протести.

Снимка: Ладислав Цветков

Младежи подготвиха погребение в 15-ия ден на политическата система. Според тях системата е абсурдна, защото когато управляващите са в опозиция са адекватни, то влязат ли в управлението става различно. „Да не си търсим нова държава утре”, коментира едно от момчетата, които всяка вечер шаржират властта.

Пиано се появи на шествието в София. Сложено близо до фонтана пред президенството с табела "Отсвирвам ви" всеки може да изпълни мелодия.

Малко след 20 ч. множеството тръгна по традиционния си маршрут от министерски съвет към Народното събрание, Орлов мост, НДК, централите на БСП и ДПС и отново към Орлов мост.

По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова призова протестиращите след 22 часа да освободят кръстовището на Орлов мост, "за да могат хората да се приберат по домовете си".

По данни на полицията протестиращите са 1500 към 19 ч., а час по-късно вече са 4500 души. Протестът приключи мирно. Полицията спря за проверка 38 души, а шестима бяха отведени в районните управления, защото са били без лични документи.

Контрапротести

Междувременно имаше и вял контра протест пред НДК. Граждани поискаха да подкрепят властта с думите, че искат да им се даде възможност да си свършат работата. Час след началото на протеста полицията провери за лични документи няколко младежи, а организирана група от 40-50 души дошли от гр. Смолян тръгна на обиколка около НДК.

Около 120 души, симпатизанти на левицата днес минаха през Силистра в подкрепа на правителството на Орешарски. Множеството се спря на брега на Дунав, където бяха пуснати сто китайски фенера. Силният вятър запрати някои от фенерите върху клоните на дърветата, но повечето успешно се вдигнаха в небето, символизирайки призива за мир към българите.

В страната

За поредна вечер недоволните в Пловдив блокираха ж.п. линията на Централна гара. Около 300 души скандираха "Мафия" и "оставка."

Шествия имаше още във Варна, където протестиращите нсоеха плакати „Варна подкрепя София” и „Оставка не произлиза от глагола оставам”.

С пукане на червени балони с надпис "въздух под налягане" пред централата на БСП над 150 протестиращи се включиха в на протеста в Силистра.

Протестиращи имаше и в Дупница. Петдесетина души затвориха главния път за около 10 минути. Хората настояват за незабавна оставка на правителството. С тъпани, осквирквания и знамена те направиха обиколка на града, след което затвориха пътя за Кулата. „За да има свобода и работа за младите, затова част от старите се надигнахме наново да бъдем революционери и така това е за съжаление. Да докажем, че сме много, че народа е неизтребим и непокорен, не могат вечно да ни лъжат. Младите трябва да са по- смели”, обявиха мотивите си протестиращи.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите