Прокурорската колегия на ВСС избра единодушно Валентина Маджарова за административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Маджарова беше единствен кандидат за поста. Досега заемаше длъжността на заместник на административния ръководител на Специализираната прокуратура.

Позицията е вакантна от миналия май, когато ръководителят Димитър Петров подаде оставка по лични причини. Оттогава се смениха няколко временни ръководители, а поради липса на кандидати се провали една процедура.

Маджарова беше избрана с пълно единодушие, като получи в своя подкрепа седем гласа. Магистратите от прокурорската колегия ѝ пожелаха „попътен вятър“ на новия ѝ пост. Главният прокурор Иван Гешев не присъстваше на избора заради негова среща с балканските си колеги.

По време на изслушването си Маджарова коментира, че „би подала оставка за СРС-та, ако има нарушение, но няма нарушение от страна на прокуратурата“.

Изборът се проведе на фона на протест. Тази сряда бяха обявени две демонстрации пред ВСС и Съдебната палата от Инициативата „Правосъдие без каскет”. Провеждането на първия беше определено за 13 ч., точно когато ВСС гласуваше новия административен ръководител на Спецпрокуратурата. 

Маджарова покани протестиращите в Специализирания съд. 

"Не съдя никой, това е лична позиция и е по-добре в този живот човек да има позиция, отколкото да няма. На всички Ви е известно, Вие сте доста опитни и знаете добре, че заседанията са публични и не е нужно да се разказват някакви дела. Те просто могат да се съпреживеят. Това е начина - в съдебна зала", заяви Маджарова.

По нейните думи така "ще бъдат информирани", защото "и сега са информирани, но си подават заявленията по реда на закона за достъп до обществена информация, което става опосредствено информиране".