Ръководителят на Спецализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров е подал оставка, предаде БГНЕС.

Молбата му е била одобрена днес на заседание на прокурорската колегия във ВСС. Петров е назначен за редови обвинител в Специализираната прокуратура. На същата позиция се връща и един от заместниците му.

Временен ръководител на Специализираната прокуратура ще бъде Ангел Илиев от ВAП, определи още колегията.

Главният прокурор Иван Гешев, който ръководеше структурата преди Франтишек, коментира във Висшия съдебен съвет, че наследникът му в спецпрокуратурата е постигнал видими резултати, но "е възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител и заради това е подал оставка".

Главният прокурор разгърна теза за "амортизацията" на магистратите, заради която "5-6 години е срокът, в който може да бъде полезен един магистрат в тази прокуратура".

"В специализираната прокуратура има специфики, рискът е по-голям, като например подлагане на атаки от кръгове, свързани с обвиняеми, политически интереси, чисто политически атаки и медийното отражение, и се стига до амортизация. Натовареността също е голяма, работата е тежка и въпреки определените финансови стимули, няма голям брой желаещи за работа в тази прокуратура, което е обяснимо", допълни още Гешев, и благодари на Петров за работата му.

Кадровиците без коментари и единодушно гласуваха и оставката на един от заместниците на Франтишек - Кирил Пейчинов. Той се връща като редови прокурор, посочва правният сайт "Де Факто".

Началник за няма и година

Франтишек оглави спецпрокуратурата на 29 юли 2019 г., като нямаше конкуренти за поста. Още от 2018 г. (когато Гешев стана зам.-главен прокурор) той беше и.д. административен ръководител.

Като шеф на Специализираната прокуратура той участваше активно в мероприятията около разследването на Васил Божков.

Преди това той е работил по редица медийно известни случаи, като той отказа да разследва за набеждаване Делян Пеевски във връзка с твърдения на депутата от ДПС и медиен магнат, че определени лица готвят убийството му. По делото "Червей" за злоупотреба със СРС срещу експредседателя на Софийския градски съд Владимира Янева постигна едногодишна условна присъда. Той прекрати и разследването по записите "Яневагейт", в които се твърдеше, че се описват недопустими връзки между магистрати, бизнес и власт.

През 2018 г. Петров беше наказан с „Обръщане на внимание” (най-лекото дисциплинарно наказание) заради скандал с негово участие, припомня "Медиапул". Според публикации на сайта "Биволъ" прокурорът е ударил ученик, който го предредил на опашката в лафката на училището, в което учат дъщерите му.