Депутатите още мислят как да гласуваме на избори – изцяло машинно или да останат и хартиените бюлетини.

И още - да оповестяват ли социологическите агенции в изборния ден междинните резултатите на участниците във вота.

ГЕРБ не искат хартиените бюлетини да изчезнат изцяло, а да останат в случай, че машината откаже. В чужбина засега също ще се гласува по класическия начин.

Ана Александрова, депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента посочи, че изборът трябва да е привлекателен, да се привлекат най-много избиратели. "Знаете има много избиратели, като една част искат да гласуват с машини, друга част с хартиени бюлетини", отбеляза тя.

От БСП остават твърдо на машинното гласуване. "Важно е да има машинно гласуване, за да няма голям брой недействителни бюлетини", смята Филип Попов, депутат от БСП.

Партньорите в управлението пък не приемат машината като панацея за честен избор. Чудят се и как недоволни ще доказват пред съда правотата си при искане за касиране на избори.

"Сега какво отваряме и какво разбираме, имаме една таблица, която е в паметта на компютъра", казва Искрен Веселинов от Обединените патриоти.

От фирмата, която на европейските избори достави машини за гласуване, са категорични, че има начин.

"Вие трябва да унищожите страшно много одитни следи за да направите каквато и да е манипулация или нещо друго, тя е по-чисто и надеждно средство за одит и за касиране на избор", обяснява Стефан Митков, мениджър на фирмата доставчик на машини за гласуване.

Експертите казват, че машината не може да се ползва по всяко време, а  има зададено време, в което да работи. Тя не може да бъде активирана извън изборния ден.

Във вторник трябва да има повече яснота по новите текстове от изборния кодекс.