Няма как да няма хартиени бюлетини – секции трябва да има във всяко населено място, дори да има 20-30 избиратели. Това обяви в предаването „Тази сутрин“ политологът и член на ЦИК Димитър Димитров по повод дебата за въвеждане на машинно гласуване и възможно ли е се откажем от хартиените бюлетини.

По думите му трудно ще се стигне до разбирателство в парламента по този въпрос, защото партиите в народното събрания нямат сходни становища.

„Патриотите не искат да има машини, ДПС иска да има машини само в големите секции, т е. най-малко да засегне там, където се гласува за ДПС, ГЕРБ засега е изразила мнение, че не иска да има паралелно машини и хартиено гласуване, а това е неизбежно, а БСП отдавна е заявила, че това е нещо като червена линия – да има машинно гласуване“, уточни политологът.

Според него машинното гласуване няма да реши проблемите, които се очаква да реши, а разликата ще е само в това, че няма да има невалидни гласове.

Димитров изчисли, че ще трябва да се купят около 20 хил. машини – в по-големите секции ще са нужни по две, ще трябва да има и резервни. Колко ще струват, зависи от това какви ще бъдат избрани, обясни политологът.

Купуването на машини ще е прахосничество, смята Димитър Димитров.

Вижте целия разаговор във видеото!