С близо 50 стотинки за килограм е паднала цената на доматите за последния месец. Това показва сайтът, създаден за наблюдение на цените на дребно.

С появата на българските плодове и зеленчуци, отгледани извън оранжериите, цените се успокояват - казват производители от Югозападна България.

„Мисля, че пазарът се поуспокои, защото времето се затопли, все повече продукти започнаха да излизат на пазара, докато по-рано имаше спекулация за продукти, които се отглеждат в отопляеми оранжерии. Така, сега, мисля че цените са вече в нормата“, каза Николай Тилев, зеленчукопроизводител.

Млечните продукти обаче продължават да са на цени, близки до тези от началото на годината.

 „Както виждате, в момента цената на млякото е 50-60 ст. А колко е паднала цената на сиренето и на кашкавала? Риторичен въпрос ви задавам, защото не искам да казва отговора. Не е спаднала всъщност“, каза Нели Панчева, производител на млечни продукти от Мосомище.

„Не може големите мандри да изкупуват на 80-90 ст. козе мляко. Реално, това не е нормално, една бутилка минерална вода струва повече“, заяви Соня Укева, собственик на козеферма.

Като производител Нели Панчева предпочита да  продава директно на клиентите. Казва, че това е много трудна задача.

„Ние опитахме с няколко големи вериги, но много тегаво беше. Извиваха ръцете за цени и то, става толкова невъзможно, че сами се отказахме“, каза тя.

Месопроизводители от Петрич също предпочитат  директната връзка с клиентите.

 „Колкото повече скъсяваме веригата, толкова по-достъпни са нещата. Минавайки, през повече прекупвачи, висока цената се получава на практика“, посочи Росица Телкеджийска, производител на био зеленчуци.

С успокояването на цените, расте броят на клиентите, казват производителите, които се събраха в Сандански на форума „От фермата до твоята трапеза“.