Преди да бъдат разкрити допълнителни COVID легла, както обеща днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, още един случай на неприет пациент - този път от болницата в Хасково.

След като 64-годишен мъж от Димитровград е потърсил помощ и на спешния телефон 112, той не е насочен към други лечебници със свободни места.

Той е диагностициран с пневмония, насочен е от специалист за PCR тест, който се оказва положителен. Същевременно се влошава и близките търсят личния лекар. Зетът на заболелия Петър Петров уточни, че джипито двукратно е подавало сигнал на спешния телефон за случая, но линейка не идва.

От тел. 112 свързват личния лекар със Центъра за спешна медицинска помощ, откъдето прехвърлят обаждането към Инфекциозното отделение на хасковската болница. Там, обаче, нямат места за лечение на COVID болни.

"При това положение, има още една общинска болница, която е специализирана  за белодробни заболявания. Пациентът от Димитровград има общинска болница в Димитровград, където има възможности да бъде настанен", коментира управителят на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов.

Въпреки че и в двете общински болници има места, пациентът си остава у дома. "Общопрактикуващия лекар не е търсил изобщо МБАЛ-Димитровград, с цел да извърши  хоспитализация", каза директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

По протокол, не джипито, а от Центъра за спешна помощ е трябвало да знаят къде да пратят пациента. "Някъде се пропукват нещата. Дали се пропукват нещата между джипитата и 112, или защо 112 са казали, че Димитровград не приема, не мога да си обясня", посочи управителят на МБАЛ "Св. Екатерина"-Димитровград д-р Матей Матеев.

Съпругата на пациента вече е със симптоми и е посъветвана да си направи тест, но като контактна и тя не може да напусне дома си без линейка.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!