Руското посолство в София спря издаването на туристически визи.

Междувременно Москва излезе с първи коментар по казуса с изгонените от страната ни дипломати. Министърът на външните работи Сергей Лавров обяви, че мисията у нас не може да работи нормално.

Русия все още не е взела решение да затвори посолството си в България, стана ясно от първия коментар на Лавров след изгонването на 70 служители с дипломатически статут.

„Сега, след този абсолютно незаконен трик, оценката на външното ни министерство е, че в момента посолството ни практически не е в състояние да работи нормално. Разбира се, ще отговорим на българските си колеги реципрочно“, каза Сергей Лавров.

На пресконференция в Москва той заяви още, че София гони руските дипломати под натиска на Вашингтон.

Руският първи дипломат обвини премиера в оставка Кирил Петков, че е "готов да изпълни всяко желание на своя американски господар".

Изявлението на Лавров идва ден след отпътуването от България на 70 руски служители с дипломатически статут.

Сергей Лавров не се ангажира със срокове и подробности как ще функционират посолството в София и консулските служби в Русе и Варна занапред. Проверка на bTV установи, че във Варна от днес до 7 юли временно няма да обслужват граждани, но от 8 юли ще продължат да издават паспорти.

От страницата на руската мисия е видно, че в момента е спряно издаването на туристически визи, но не и на паспорти.