В ситуацията с експулсирането на руски дипломати от България Русия ще отговори реципрочно на българските си колеги. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с венецуелския външен министър Карлос Фариа, предаде ТАСС.

„Сега след тази акция, напълно незаконна според оценката на Министерството на външните работи, посолството не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим реципрочно на нашите български колеги“, заяви Лавров.

Според него това решение не е самостоятелна стъпка, предприета от Кирил Петков.

"Това не е самостоятелно решение на изпълняващия длъжността министър-председател, който има абсолютно открита, недвусмислена проамериканска ориентация. Готов е да изпълни всякакви желания на своя суверен", каза той.

Според Лавров тази политика на Вашингтон се разпростира не само върху България.

"Те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, на първо място на православните народи. Затова тук коментарите са излишни, освен че може да се добави, че в самата България ръководството на тази страна с изненада прие решението, обявено от действащия министър-председател, който не се осланя на установените в България процедури за подобен род резки движения", добави той.

На 28 юни българското правителство взе решение да експулсира от страната 70 руски дипломати и технически персонал на руските дипломатически ведомства.

Сега, поради недостиг на служители, консулската служба на посолството на Русия в България и генералните консулства на Русия във Варна преустановяват работата си, дпосочват от ТАСС.