Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ с думите "той вече е дискредитиран".

„Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания заради торпилирането на българския суверенитет“, заяви държавният глава. 

Академик Николай Денков получи папката, той е кандидат за министър-председател на коалицията.

"Точно заради това аз от моя страна ви връчвам мандат, но нецелесъобразно, заради наклеветяването на службите, заявката за вмешателство в изборите. Длъжен съм да връча този мандат. В името на запазването на остатъците от доверие в политическата система, призовавам ви да премислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран", добави Румен Радев.

Денков заяви от своя страна: "Знаете моите приоритети. Аз мисля, че всички сме единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижва европейския път на България."

Кандидатът за премиер с втория мандат отбеляза, че най-важен е бюджетът, без който не могат да се случат редица важни плащания. Той подчерта, че е много важно парламентът да работи, като посочи, че чакат промени в Конституцията, в Наказателния кодекс и др.

"През следващите дни ние ще водим преговори с другите парламентарни сили, за да успеем да съставим редовно правителство", съобщи акад. Денков, като добави, че се надява следващата седмица да има редовно излъчено стабилно правителство.

На този фон пред сградата на президентството се проведе протест срещу ПП-ДБ с искане за суверенитет.