„Алабализмите не са мой прийом, очевидно те са прийом на други хора, както стана ясно от записа. Нека тези хора обяснят какво са имали предвид, както следва да обяснят и много други неща“. Това обяви президентът Румен Радев по повод изтеклия запис от Националния съвет на „Продължаваме промяната“.

Коментарът е по повод думите на съпредседателят на ПП Кирил Петков „направихме ала-бала през президента“.

„Този запис засяга дълбоко моралните устои на политическата класа. Това съответно води до все по-изтъняващо доверие в политическа система и държавността“, каза още Радев.

Относно шефовете на служби, за които се говори на Националния съвет на ПП президентът напомни, че те са под прякото ръководство на Министерския съвет, а не на президента. По думите му службите са сериозно реформирани и правят максимума в рамките на бюджета и ресурсите си.

От полигона „Ново село“, където присъства на учения на многонационалната бойна група, президентът коментира въпроса за евентуално свикване на Консултативен съвет за национална сигурност след изтеклите записи.

„Ако искаш да реформираш службите, трябва най-малко да познаваш законите за тези служби, да познаваш структурата, задачите, функциите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори, защото и това не се познава. И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства, това са абсолютни глупости”, каза Румен Радев.

„На КСНС, знаете, се водят заседанията при закрити врата и се работи с класифицирана информация. От изтеклите записи става много ясно, че аз много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, където се обсъжда класифицирана информация“, коментира държавният глава.

На въпроса дали ще има редовно правителство с втория мандат той обяви, че това ще проличи при връчването на папката този следобед.

Гледайте цялото изявление във видеото!