От смелостта и гражданската отговорност на следващия главен прокурор ще зависи и успехът на неговата работа. Това обяви президентът Румен Радев на кръгла маса за критериите и обществените очаквания при избора на следващия главен прокурор.

Дискусията се проведе по инициатива на президента и в нея участваха представители на неправителствените организации и професионалните общности.

Снимка: Ладислав Цветков

Преди месец Радев се срещна с представителите на съдебната власт и правосъдието отново във връзка с предстоящия избор на главен прокурор.

Президентът призова за ясни критерии, прозрачна процедура и добра аргументираност на номинациите.

Снимка: Ладислав Цветков

„Във всички консултации, които проведох, се водя от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам моето задължение, тъй като в края на процеса подписвам указа за назначението“, заяви Румен Радев. Държавният глава посочи, че целта на консултациите е те да насочат  фокуса към процедурата и затова е важно и мнението на неправителствения сектор, поканен на кръглата маса днес.

Президентът Румен Радев призова и за по-голяма лична отговорност при избора на нов главен прокурор. 

„Тук много точно беше повдигнат въпроса за колективната безотговорност. Тя е общонационална болест. Нейната благопригтна среда най-много я има в парламента. Този, който има амбицията да управлява - за всяка област - трябва да е готов да носи лична отговорност”, заяви държавният глава.

Процедурата за избор на нов главен прокурор ще започне на 15 юли. На 14 ноември ще е изслушването на кандидатите и първото гласуване за кандидатите на пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Президентът има последната дума по одобряването на избрания от ВСС кандидат.