„Всички знаят много добре, че не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда”.

Това каза президентът Румен Радев в Благоевград, помолен да коментира реплика на премиера Борисов, който индиректно заяви, че президентът се опитва да повлияе на избора на нов главен прокурор.

Миналата седмица държавният глава проведе срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

„Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона. Затова мисля, че тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават, да не забравят високата обществена отговорност”, посочи президентът.

„Къде в Конституцията пише, че разделените власти имат право да се месят и да ги привикват на килима един по един. Тази ли справедливост искаме да върнат съдебната власт, която и двамата съветници на президента Първанов – единият оглави прокуратурата, другият съда... Тези  ли времена искаме да ни върнат сегашните хора от Президентството”, каза от своя страна премиерът Борисов на най-голямото предизборно събитие на ГЕРБ, което се проведе в зала „Арена Армеец” в София.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!