Нека оставим политиката извън поделението. Това каза президентът Румен Радев пред военнослужещи в полигон „Ново село“, където е на посещение заедно с италианския си колега Серджо Матарела.

Румен Радев и Серджо Матарела се запознаха с мисията и дейността на формированието, на което от 2022 г. Италия е рамкова държава. При посещението статично бяха изложени въоръжение и техника, а двамата президенти проведоха срещи с контингентите на България и Италия. 

Българската армия все още е поставена в условията на липса на достатъчно ресурси за воденето на бойна подготовка. Също така вие работите и живеете в условия, които са далеч от необходимостта ви да изпълняване задълженията си. Но като върховен главнокомандващ въоръжените сили на България искам да ви кажа, че проблемите с ресурсната несигурност, ниския социален статус, вашето лично оборудване и въоръжение ще останат в историята“, каза Румен Радев.

Той припомни, че като държавен глава от години е настоявал за повишаване на статуса на заетите в армията, за да са военнослужещите по-добре мотивирани.

„Най-после държавната машина се задвижи и тук искам да поздравя новото ръководство на Министерство на отбраната. Със задоволство мога да кажа, че най-после има разбиране във всички партии в парламента. След моите многократни призиви не за спешни, а за аварийни мерки, за повишаване на социалния ви статус и за пресичането на отлива от българската армия, най-после започват да се вземат мерки“, допълни още Румен Радев.

Държавният глава подчерта също така, че заплатите на военнослужещите ще бъдат сериозно повишени. Той обеща и по-добри условия на труд, както и бърза модернизация на армията ни.

„Знам колко трудно бе през годините, докато бъдат решени елементарни въпроси по униформите и оборудването", каза още Радев. той призна, че е изпитвал „неудобство и срам" при посещенията си в различни формирования на армията. „И вместо да говорим за модернизация и бойна подготовка, ми се задаваха въпроси за обувки и униформи", посочи още той.

Всеки един от вас трябва да се чувства абсолютно уверен, че за него се полагат грижи и той получава най-доброто", каза още Румен Радев, подчертавайки тяхната висока отговорност. 

„В резултат на войната в Украйна военната сфера се развива изключително динамично", посочи Радев. Оперативното изкуство, военната наука се усъвършенстват с всеки изминал ден. Това означава необходимост от изключително интензивен обмен с нашите съюзници, смята още държавният глава.