Димитър Главчев ще управлява страната със своите министри, а не аз. Той има право да избере своя екип и уважавам това право. Това каза президентът Румен Радев на влизане в Народното събрание за полагане на клетвата на новото служебно правителство.

„Що се отнася до Калин Стоянов – ако аз трябваше да назначавам този кабинет, аз нямаше да го оставя за министър. За разлика от кабинета „Денков“, нямаше и да го назнача“, каза още Радев.

„Нека да е ясно – този кабинет за първи път се създава по новите правила в Конституцията. Неистовият стремеж на сглобката е да отнемат правомощията на президента от служебния кабинет. За разлика от тези до момента, в това правителство аз по никакъв начин не съм се бъркал в кадровата политика“, допълни президентът.

„Служебният кабинет слага край на един провален политически експеримент – т.нар. сглобка. Вие помните, че призовах Николай Денков да не реализира този мандат заради антидемократичните заявки в записа на ПП-ДБ. Въпреки това правителство беше създадено и то се провали“, допълни още президентът.

Той определи като безочие обвиненията, че „изневерява на българската демокрация“ с ГЕРБ и ДПС при положение, че „ПП-ДБ до вчера управляваха в една доста страстна прегръдка с тях“.

Случаят с главния секретар на МВР Живко Коцев, който е в центъра на скандал, свързан с  контрабандни канали, президентът определи като „подигравка с държавността“.

„Аз изпадам в умиление като слушам господин Денков, че той не знаел, че това са едни лоши хора. Какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш на курорти, с кого влизаш гол в сауната, от кого получаваш скъпи подаръци. Тук искам да поздравя Пламен Тончев и служителите от ДАНС за смелостта да бръкнат в най-високите управленски нива, за да защитят държавността“, заяви Радев.

Президентът изрази задоволство, че не се е вслушал в призивите за смяна на ръководството на контраразузнаването.