„Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна“. Това обяви президентът Румен Радев в Първомай.

Мисля, че това го очакват избирателите вляво и всички демократи, коментира държавният глава.

На 5 май той ще връчи проучвателен мандат на социалистите за съставяне на правителство. Преди тях от мандата се отказаха първата и втората партии в парламента – ГЕРБ и „Има такъв народ“.

Очаква се днес БСП да обяви решението си дали ще приеме, или ще върне мандата.

Радев коментира и промените в Изборния кодекс, които ударно бяха приети от депутатите в четвъртък и обнародвани в извънредно издание на Държавен вестник днес.

„Правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват. Вие какво искате бавене и хаос или организация. При положение, че отидем към вариант служебно правителство, няма тогава да мислим какво може да се направи“, обяви Радев.

Държавният глава определи като „евтина пропаганда“ твърденията, че той назначава и контролира ЦИК.

„Ако има предсрочни избори, тази нова ЦИК трябва да започне работа веднага след разпускането на парламента. Това е залогът за успех“, каза още президентът.

Той обаче отказа да коментира състава на служебното правителство, което трябва да назначи, ако и БСП върне мандата.

Лидерът на БСП отклони въпроса как ще постъпят с проучвателния мандат за съставяне на правителство. Тя се появи в Борисовата градина, където всяка година на 1 май социслистите отбелязват Деня на труда.

Лидерът на градската организация на социалистите в на БСП Калоян Паргов смята, че в тази обстановка трябва да върнат мандата.