Централната избирателна комисия ще стане 15-членен орган, който се назначава от президента по предложения от парламентарно представените коалиции. Това решиха депутатите, които приеха промени в Изборния кодекс.

Освен това, в ЦИК няма да има представители на партии, които имат депутати само в Европейския парламент.

„За“ бяха 155 народни представители, „против“ – 72, а двама се въздържаха.

Ролята на президента

Дебатите в зала преминаха на високи обороти и висок тон. Главният сблъсък беше заради функциите на президента.

Даниел Митов от ГЕРБ посочи, че държавният глава е взел страна по време на протестите и е показал позиция, която не е гражданска. „Вие давате повече правомощия на президента, на когото аз лично нямам вяра. Как ще ми гарантирате, че следващите избори ще бъдат честни – този човек излезе и взе страна. Когато един президент вземе страна, аз не съм сигурен в неговата безпристранстност“, заяви и съпартиецът му Александър Ненков.

Той заподозря, че по този начин Радев ще назначи ЦИК, която след това ще се произнася за честността на вота, на който той ще се яви след 5 месеца като кандидат за втори мандат.

„Ще има ли пропорционално съотношение и на какъв принцип президентът ще избира? Ние можем да му предложим 12 кандидати, а той да си избере трима от нашите, вие да му предложите десет, а той да избере осем, защото така е написано и най-вероятно така ще се случи“, заяви и Тома Биков от партията на Бойко Борисов.

Крум Зарков от „БСП за България“ коментира, че явно проектозаконът не е прочетен от колегите му от ГЕРБ, защото е останало неразбиране относно функцията на президента. Той отбеляза, че предлаганото от „Има такъв народ“ не дава чак такива правомощия на президента, който и в момента назначава повечето членове на комисията и се предвижда да действа в обвързана компетентност.

Явор Божаков от левицата се обърна към ГЕРБ: „Браните вашата изборна администрация, която в няколко избора е показала колко лоялна към вас е“. Георги Свиленски допълни: „Тази ЦИК през 2019 г. не видя нарушения в това, че Бойко Борисов беше и шеф на предизборния щаб, и министър-председател (…) Същата комисия и на тези избори не видя конфликта на интереси – Борисов и неговите министри използваха цялата държава за предизборна агитация“.

Ненков отговори с призив: „Направете правителство, сега сте мандатоносител – за да поемете отговорност, за да може г-н Борисов да се оттегли“.

Кой да участва в ЦИК

Председателят на Народното събрание и член на „Има такъв народ“ Ива Митева коментира, че в състава на ЦИК влизат представители на партии, които в момента не са част нито от българския, нито от европейския парламент.

„Да предвидим териториалния принцип и в Районните избирателни комисии, и Секционните избирателни комисии. Или силни местни партии, които са представени в общинските съвети също да имат представители с СИК и РИК. Смятам, че това представителство не е реално и не е правилно, затова предлагаме да бъде премахнато. В момента ЦИК се състои от 20 членове, в които влизат представители на „Реформаторския блок“, на „България без цензура“, НДСВ, ВОЛЯ и „Атака“ – пет партии, които нямат никакво представителство“, уточни Митева.