Таванът от 35 избирателни секции в държави извън Евросъюза падна. Парламентът прие предложението на „Има такъв народ“ за промяна в Изборния кодекс.

„За" текста гласуваха 117 народни представители, „против" - 8  и „въздържали се" – 107, с което текстът беше приет. Въздържаха се бяха от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на „БСП за България“. 

Предложението предвижда избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, и при наличие на не по-малко от 40 избиратели.

Както и на местата, където на проведени до 5 години преди изборния ден вот е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. 

Също така се предлага извън тези случаи, по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства, въз основа на общия брой подадени заявления или на общи брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място, е по-малък от 40.

При обсъждането на промените страстите в пленарната зала се нажежиха до червено.

„Ако това народно събрание приеме отпадане на ограничението за броя на избирателните секции в страни извън ЕС, то на следващите предстоящи избори откритите секции в Турция може да са стотици, а гласувалите в тях десетки хиляди“, заяви депутатът от БСП Велизар Енчев от парламентарната трибуна. „Голяма част от тези гласоподаватели нямат отношение към живота в България“, добави той.

По думите му тези промени в изборните правила обслужват ДПС и връщат република Турция като решаващ фактор в изборния процес у нас.

Гледайте специалното студио на bTV онлайн

„Щастлив съм, че всички българи, които живеят във Великобритания, Канада и САЩ, които са много над милион, разбраха как едни хора ви забраняват да гласувате“, заяви в отговор Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. Той беше категоричен, че предложението е насочено към „български граждани, които са по целия свят“.

Рестрикциите в режима на образуване на секции в чужбина не влияе върху вота в Турция, категорична беше председателят на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“ по повод текста за броя на секциите в чужбина. 

„Ясно е кои са политическите сили, които се боят от свободния вот на българите зад граница. Кой не иска Българите в Западна Европа, Америка и по света да гласуват? Кой го е страх? Кой залага на контролиран вот? Страх ви тресе! Защото, ако българите в чужбина гласуват това ще промени изцяло политическата картина в България“, каза Манолова.

Арман Бабикян от ИСМВ добави, че според него всички са български граждани, независимо от какъв етнос са и това не трябва да е ключово при определяне на броя на секциите в чужбина. 

„Има хора, които пропътуваха по 1500 км, за да упражнят гласа си. Хора, безотговорно е! Започнахте днес, дами и господа от БСП, с думи за справедливост. Несправедливо е българите в чужбина да бъдат третирани различно от българите, които живеят тук. Те са неотделима част от тялото на тази страна. Те са най-големият инвеститор в българската икономика“, коментира Манол Пейков от „Демократична България“. 

„Независимо дали харесвате или не управлението на ГЕРБ, то положи максимални усилия колкото се може повече българи в чужбина да гласуват“, заяви Любен Дилов – депутат от ГЕРБ-СДС. 

Преди да започне дебатът по същество почти час се разменяха обвинения заради проваленото вчера заседание. Заради точките, които отпаднаха или пък заради такива, които не влязоха въобще в дневния ред. Чуха се и упреци за заради отпадането на комисиите за проверка на строителството в парк „Росенец“ и за работата на МВР по време на миналогодишните протести.