„Ако това народно събрание приеме отпадане на ограничението за броя на избирателните секции в страни извън ЕС, то на следващите предстоящи избори откритите секции в Турция може да са стотици, а гласувалите в тях десетки хиляди“, заяви депутатът от БСП Велизар Енчев от парламенарната трибуна. „Голяма част от тези гласоподаватели нямат отношение към живота в България“, добави той.

Гледайте специалното студио на bTV онлайн

По думите му тези промени в изборните правила обслужват ДПС и връщат република Турция като решаващ фактор в изборния процес у нас.  

„Давате ли сметка до какво ще доведе неограниченото разкриване на избирателни секции в страна, в която демокрацията е чужда дума“, попита Велизар Енчев.

„Щастлив съм, че всички българи, които живеят във Великобритания, Канада и САЩ, които са много над милион, разбраха как едни хора ви забраняват да гласувате“, заяви в отговор Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. Той беше категоричен, че предложението е насочено към „български граждани, които са по целия свят“.

Велизар Енчев репликира, че с текстовете в парламента у нас могат да влязат „хора, избрани от режима на Ердоган“.

Рестрикциите в режима на образуване на секции в чужбина не влия върху вота в Турция. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“ по повод текста за броя на секциите в чужбина.

„Ясно е кои са политическите сили, които се боят от свободния вот на българите зад граница. Кой не иска Българите в Западна Европа, Америка и по света да гласуват? Кой го е страх? Кой залага на контролиран вот? Страх ви тресе! Защото, ако българите в чужбина гласуват това ще промени изцяло политическата картина в България“, каза Манолова.

Манолова припомни, че на последните избори имаше рекорден брой желаещи да гласуват зад граница и голяма част от тях не успяха да стигнат до урните. 

Арман Бабикян от ИСМВ добави, че според него всички са български граждани, независимо от какъв етнос са и това не трябва да е ключово при определяне на броя на секциите в чужбина. 

„Има хора, които пропътуваха по 1500 км, за да упражнят гласа си. Хора, безотговорно е! Започнахте днес, дами и господа от БСП, с думи за справедливост. Несправедливо е българите в чужбина да бъдат третирани различно от българите, които живеят тук. Те са неотделима част от тялото на тази страна. Те са най-големият инвеститор в българската икономика“, коментира Манол Пейков от „Демократична България“. 

„Независимо дали харесвате или не управлението на ГЕРБ, то положи максимални усилия колкото се може повече българи в чужбина да гласуват“, заяви Любен Дилов – депутат от ГЕРБ-СДС.